Binnenkort op vakantie ?

Zorg dat je goed voorbereid bent.

 

Vóór u vertrekt naar het buitenland is het verstandig om een Engelstalige samenvatting van uw medische geschiedenis op te vragen bij uw behandelend arts. In België kan men in ieder ziekenhuis in principe je dossier raadplegen in de computer.Vraag uw arts ook wat uw reisgenoten kunnen doen als er problemen optreden. Vergeet daarnaast niet het nummer van uw behandeld arts mee te nemen. Bij medische problemen moet u hem of haar namelijk altijd als eerste bellen.

 Let erop dat u voldoende medicatie meeneemt. Neem extra medicijnen mee, genoeg voor twee weken. Bewaar uw medicatie niet in dezelfde koffer en zorg dat u voor minimaal een week aan medicatie in uw handbagage stopt.

Er bestaat een voorbeelddokument met je medicatieoverzicht dat je op voorhand kan laten invullen door je apotheker of behandelend geneesheer (zie foto).Je kan dat downloaden en uitprinten via apb.be of in de apotheek vragen.

In de Schengenlanden is het niet nodig om uitleg te geven over de pillen die meereizen ( tenzij opiaten enz) maar om onnodige discussie en vertraging te vermijden zou ik het toch maar bij je persoonlijke dokumenten steken.

Zorg voor een goede reisverzekering die aangevuld is met een repatriëringsverzekering. Dit voorkomt financiële problemen achteraf wanneer u eerder moet terugvliegen vanwege ziekte.

 

 

Reizen

 

Wacht  6 maanden tot 12 maanden ( internationaal ) om te reizen en te vliegen.

Bespreek reisplannen tijdig op voorhand met de arts zodat die een gepast advies op maat kan uitspreken.

De regels op vlak van hygiëne, voorzichtigheid, voorschriften en preventie blijven altijd van kracht.

 

In voorbereiding van je vertrek zet je al een en ander op papier:

 

  • waar is het dichtstbijzijnde ziekenhuis met een transplantatiedienst
  • kent het UZ daar iemand die je kan contacteren bij een urgentie
  • is je medicatielijst bijgewerkt en klaar om mee te nemen
  • extra reserve aan medicatie verdeeld over handbagage en valiezen
  • telefoonnummers van transplantatieteam UZGent

 

Verre reizen

 

  • 2 maand op voorhand bezoek aan de reiskliniek  ( vaccinaties ! en preventieve medicatie )
  • lees en herlees de reisadviezen
  • vermijd landen met gebrekkige sanitaire installaties maar indien je daar toch bent vermijd dan ijsblokjes, water van de kraan en voedsel dat niet gespoeld is met zuiver water
  • ga je op cruise ? Vermijd de buffetten en voedsel dat lang op voorhand wordt warm gehouden, er is ook instant bereiding zoals wokken of vers terwijl je wacht