Voorbeeld van een litteken bij een leveroperatie: naar één kant óf naar twee kanten.Men spreekt van een Mercedes Benz incisie of J incisie
En de operatie is voorbij
Je zal wakker worden op de afdeling voor Intensieve Zorgen, veel zorgverleners die druk bezig zijn en veel gepiep van alarmen op apparatuur, dat is perfect normaal en betekent niet dat er iets mis zou zijn.
Stilaan zie je meer klaar en voel je allerhande draden en sondes die al je vitale functies in het oog houden en ondersteunen.
Je zal dikwijls opnieuw in slaap vallen en het is mogelijk dat je later niet herinnert dat er een kort bezoek was.
Het IZ team verliest je geen seconde uit het oog en van zodra alles ok is, brengen ze je naar een gewone afdeling.
Het zal nu minder druk zijn maar toch zal men dikwijls komen kijken en controles uitvoeren om te zien of alles goed verloopt.
Stilaan zal men je voedingspatroon herstellen.Forceer niets maar ga vooruit in kleine stapjes. Beweeg zo snel als mogelijk met hulp van verpleegkundigen en kinesist.
Je vechtlust en positieve ingesteldheid zijn de beste garantie voor een vlot ontslag uit het ziekenhuis en thuis is het beste revalidatiecentrum op voorwaarde dat je goed omringd bent. Spreek daarover met je arts.
Als alles zeer vlot verloopt ben je al na 1 week thuis maar het is geen wedstrijd, luister naar je arts en de verpleegkundigen die met hun ervaring je het beste advies kunnen geven.
Eens thuis zal je de eerste maanden dikwijls naar het UZ moeten komen, eerst bij de chirurgen en later bij de leverspecialisten.
Spaar je vragen op zodat je bij de consultatie niets vergeet.
HOU THUIS GOED BIJ WAT JE RESERVE IS AAN MEDICATIE EN NOTEER VOOR WELKE MIDDELEN JE NIEUWE VOORSCHRIFTEN NODIG HEBT.
HOSPITALISATIEVERZEKERING ! Als de verzekering inlichtingen vraagt over je ziektetoestand neem dan zelf geen initiatief, vraag aan je leverspecialist om een verklaring op te stellen zodat je misschien niet geconfronteerd wordt met een uitsluiting van tussenkomst.
Waar moet je op letten ?
Na de transplantatie kunnen er veranderingen in je gezondheidstoestand optreden die de eerste tekenen zijn van complicaties. Het is best ok dat je dat op voorhand weet en kan herkennen zodat je contact kan opnemen met je arts.
Wat kan dat zoal zijn ?
- koorts
- extreme vermoeidheid
- geelzucht
- buikpijn
- overal jeuk
- beven of schudden
- wazig zicht
- overdreven koud of warm gevoel
- echt zware hoofdpijn
- diarree
- braken
- kortademig
- pijn op de borstkas
- weinig urine, zeer donkere urine
Spreek er tijdig over met uw arts.Neem geen medicatie op eigen houtje.Bij diarree had je misschien de gewoonte om huismiddeltjes te nemen zoals actief kool ( Norit enz ) maar dat produkt slorpt andere medicatie op dus niet doen.Vraag steeds advies wat je best neemt of moet doen.
Infecties
Je bent zeer gevoelig om een infectie op te lopen want de medicatie ( immunosuppressiva ) die je levenslang moet nemen, maken het voor je lichaam moeilijk om te vechten tegen besmettingen.
Het kan gaan om bacteriën zoals E.coli, virussen bvb cytomegalievirus (CMV) of schimmels (Candida).
In dat verband is koorts ( ook rillingen) steeds een rood licht dat je laat weten dat je niet moet wachten om medische hulp te zoeken. Stel het niet uit omdat het week-end is of avond, de Spoedopname is altijd open.
Afstoting
Uw lichaam kan uw nieuwe lever aanvallen omdat het geen oorspronkelijk deel van u is.
Net daarvoor is de inname van immunosuppressiva zo belangrijk.
Belangrijk,om weten is dat afstoting geen kwestie is van alles of niets, meestal is men in staat om het probleem te stoppen.
Maar het blijft dus belangrijk om tijdig aan te geven wanneer je denkt dat er iets verkeerd gaat.
#dagvandemondgezondheid

Uw nieuwe lever is uw nieuw leven, dit laten we niet verwoesten door een infectie.
In de batterij onderzoeken die je opname op de wachtlijst voorafgaan is een grondig onderzoek van je gebit een prioriteit.
Het is eveneens belangrijk dat uw tandarts en zijn medewerkers op de hoogte zijn van je medische toestand.Zij zijn opgeleid om speciaal rekening te houden met uw situatie.
Bij elk bezoek is het noodzakelijk om reeds de volgende afspraak te boeken want de tijd gaat supersnel voorbij.
De tandaandoeningen die optreden bij transplantatiepatiënten zijn dezelfde als bij niet-transplantatiepatiënten, bv. aandoeningen van het tandvlees, gaatjes, abcessen, infecties enz.
Als u een levertransplantatie hebt gehad, is mondverzorging ook zeer belangrijk voor u.
U moet voor de rest van uw leven immunosuppressiva slikken. Deze medicijnen kunnen tandvleesverdikking veroorzaken. Daarnaast is bij u het immuunsysteem onderdrukt en heeft u een groter risico op een schimmel of infectie van in uw mond.
Waarom is dat zo belangrijk ?
- Een slechte mondgezondheid kan lijden tot pijn. Hierdoor kunt u eet- en drinkproblemen krijgen. Dit is niet bevorderlijk voor uw gezondheidstoestand.
- Een slechte mondgezondheid kan leiden tot infecties zoals bijvoorbeeld een longontsteking.
- Er een relatie kan zijn tussen tandvleesontsteking en het risico op hart- en vaatziekten. Dit komt doordat bij een tandvleesontsteking gevaarlijke bacteriën in de bloedbaan terecht kunnen komen, wat kan leiden tot bloedstolsels die een infarct of beroerte tot gevolg kunnen hebben.
Waar moet u op letten ?
- Probeer tweemaal per dag uw tanden te poetsen
- Elektrisch poetsen is gemakkelijker en efficiënter
- Poets elke tand afzonderlijk ( tel telkens tot 3 ) en poets dicht tegen uw tandvlees
- Vervang de tandenborstel tijdig,wacht niet tot die versleten is.Zorg dat je reserve in huis hebt
- Gebruik tandpasta met fluor.Inslikken is niet schadelijk
- Vermijd overmatig naspoelen met water
- Poets éénmaal per dag tussen de tanden met borsteltjes of flosdraad.
- Gebruik een tongschraper om het tongbeslag te verwijderen en om zo de tong te reinigen.
- Alle materialen steeds afspoelen en droog bewaren want je wil geen kweekbodem voor bacteriën.
Snoep en snacks met suiker zijn de oorzaak van cariës ( gaatjes ) als je niet goed zorgt voor je gebit maar wist je dat alles wat aan je tanden blijft kleven veel meer risico geeft. Eigenlijk is een banaan een groter gevaar dan een snoepje want de laag die achterblijft op je tanden is een uitstekende voedingsbodem voor bacteriën en die zorgen voor gaatjes. Maar de tandarts heeft liever dat je je stuk chocolade in 1 keer opeet en niet elk uur een stukje want de zoetigheid doet de zuurtegraad in je mond dalen en het is af te raden dat dit vele keren per dag gebeurt. Dus peuzel die ganse reep maar in 1 beurt op en zorg dan je mond nadien goed gespoeld is.