
Medicatie
We kunnen het niet genoeg herhalen, de belangrijkste medicatie zijn de pillen tegen afstoting die je levenslang moet blijven nemen.
Veel patiënten moeten 2 tot 3 verschillende immunosuppressiva nemen.Het heeft geen zin om onder elkaar te gaan vergelijken, deze voorschriften zijn maatwerk en het is in het begin dikwijls zoeken naar het beste produkt/dosage.
Tijdens de hospitalisatie zal men je reeds begeleiden en adviseren inzake de inname maar het is van het grootste belang dat je thuis zeer nauwgezet de voorschriften volgt.
Heb je problemen rond deze medicatie, heb je een dosis gemist of voel je dat het moeilijk is om te onthouden wanneer je de pillen moet nemen : aarzel niet om er met je arts over te spreken.
Men kan bijvoorbeeld het tijdstip aanpassen aan je leef- en slaapgewoonten.
Betrek je omgeving bij de inname van je medicamenten.
Het tijdstip is belangrijk, zet een wekker bijvoorbeeld op je telefoon.
Maak gebruik van pillendoosjes en leg alles klaar voor de ganse week.Ben je niet zeker dat alles correct per dag is verdeeld ? Vraag aan je partner/ familie/ thuiszorg om alles even te checken.
Er komt zeker een moment dat je het stukken beter stelt, dat is geen reden om af te wijken van de voorschriften op vlak van inname van je pillen. Je wil toch je nieuwe lever niet verliezen !
Bijwerkingen van je immunosuppressiva
Afhankelijk van het soort medicatie dat je neemt, zijn er bijwerkingen mogelijk.
Het is geval per geval dus staar je niet blind op hetgeen je lotgenoten meemaken maar spreek er wel over en je zal zien dat je zeker niet de enige bent. Hoofdpijn, huiduitslag, bevende handen, dat is allemaal mogelijk.
Er zijn nu eenmaal ook zwaardere bijwerkingen gekend.
Infecties, huidkanker, botontkalking, schade aan de nieren, het is allemaal mogelijk.
Je arts volgt dat allemaal uitstekend op zodat er tijdig kan ingegrepen worden, vandaar dat het zo belangrijk is om nauwgezet je afspraken op te volgen.
Hieronder de immunosuppressiva die meestal worden voorgeschreven.





