Familieplanning en sex

 

Sexueel verkeer is mogelijk van zodra je er klaar voor bent en je litteken goed genezen is ( dat is gemiddeld 12 weken na de operatie).

Pas tijdens het geslachtsverkeer de positie aan waarbij je druk uitoefent of gewicht uitoefent aan en of  je litteken. Pijn is de beste aanwijzing dat je er teveel druk is op het operatiegebied.

 

Immunosuppressiva kunnen  de kans op sexueel overdraagbare aandoeningen verhogen. Als je niet monogaam blijft,vrij absoluut veilig. Zorg dat je niet in contact komt met stoelgang, orale sex enkel in een monogame relatie,gebruik een condoom.

 

 

Als een man immunosuppressiva neemt en er is kinderwens dan moet je dit bespreken met je arts want elk medicament heeft verschillende effecten.

 

Voor de vrouwelijke patiënten : op zich is zwangerschap niet wenselijk want de medicatie kan schade toebrengen aan de baby en de stress van de zwangerschap kan negatief zijn voor je gezondheid.

Niettemin zijn er veel vrouwen die na de transplantatie een gezonde baby hebben gekregen.

Spreek er toch over met je arts om je persoonlijke situatie en mogelijkheden verder te bekijken.

Mocht je toch een positieve zwangerschapstest hebben, neem zonder uitstel contact met je arts.

 

Mannen kunnen als gevolg van de medicatie erectieproblemen hebben. Behandeling is meestal mogelijk en je behandelende arts kan je doorverwijzen.

 

Bij tekenen van infecties in de geslachtszone, zoals uitslag, jeuk, ongewoon verlies of zweren , spreekt het vanzelf dat je zonder uitstel medische hulp zoekt.