Vaccinaties vooraf

 

Waarom vaccineren ?

 

  • Vaccinatie hebben als voornaamste doel om kwetsbare personen te beschermen tegen zware ziekte met ziekenhuisopname of overlijden tot gevolg.
  • Naast individuele bescherming zorgt vaccinatie ook voor collectieve bescherming waardoor minder mensen een beroep moeten doen op hun arts of ziekenhuisHierdoor hebben zorgverleners, meer tijd om zorg te dragen voor mensen met dringender zorgnoden
  • Bepaalde vaccinaties mogen na transplantatie niet meer toegediend worden. Bepreek daarom vooraf je leef- en reisgewoontes met je arts !           

    Welke vaccinaties ?

 

Basis-vaccinaties

In België bestaat een basis-vaccinatieprogramma waardoor de meeste kinderen/jong volwassenen via school of huisarts ingeënt worden tegen 12 vaccineerbare infectieziekten. Indien dit bij jou niet het geval is, omdat je niet in België opgegroeid bent of je ouders bewust kozen om deze niet te laten zetten, vermeld dit dan zeker aan je behandelende arts.

 

Te herhalen vaccinaties

  • Tetanus en Difterie

Na de basisvaccinaties ben je tot op 25-jarige leeftijd beschermd. Daarna volstaat een rappelvaccinatie om de 10 jaarAls de laatste vaccinatie langer dan 20 jaar geleden is, krijgt u 2 vaccinaties met 6 maanden tussentijd. Is er onzekerheid over vroegere vaccinaties, dan krijg je 2 vaccinaties met 1 maand tussen en een rappelvaccinatie na 6 à 12 maanden. 

 

  • Mazelen - Bof - Rubella

Personen die geboren zijn vóór 1970 hebben waarschijnlijk de ziekte doorgemaakt en hebben dus bescherming door natuurlijke immuniteit.

Wie geboren is na 1970 en de ziekte niet heeft doorgemaakt, het niet zeker weet of waarschijnlijk geen vaccin gekregen heeft, laat zich best vaccineren. Twee vaccinaties met 1 maand interval geven levenslange bescherming. Dit is een levend vaccin en is dus ook tegenaangewezen bij personen met verminderde weerstand.

Wie na 1985 geboren is, heeft bij de basisvaccinaties 2 vaccinaties gekregen en is dus levenslang beschermd.

 

  • Poliomyelitis

Er zijn nog enkele landen in de wereld waar polio nog actief circuleert, waar er dus gevaar is voor herinfectie. Indien je graag na transplantatie naar (bepaalde delen van) Azië of Afrika kan reizen, dient de polio-vaccinatie één keer herhaald te worden na de leeftijd van 16 jaar.

 

Aanvullende vaccinaties

  • Griep : In afwachting van je transplantatie wordt aangeraden om jaarlijks een griepvaccin te laten plaatsen.

 

  • Covid-19 : In afwachting van je transplantatie wordt aangeraden om volgens de richtlijnen een Covid-19-vaccin te laten plaatsen. In geval van Covid-besmetting op het moment van oproep, kan de ingreep niet doorgaan.

 

Reisvaccinaties

  • Hepatitis A

Hepatitis A is een virale leverontsteking die overgebracht wordt door besmet water en voedsel. Vaccinatie wordt aangeraden voor alle reizigers naar de tropen of subtropen. Als u de ziekte heeft doorgemaakt, bent u levenslang beschermd. Eén vaccinatie geeft 1 jaar bescherming, een herhalingsvaccinatie na 6 tot 12 maanden geeft levenslange bescherming.

 

  • Hepatitis B

Hepatitis B is een virale leverontsteking die overgebracht wordt door besmet bloed of seksueel contact en in zeldzame gevallen door wonden/speeksel. Vaccinatie is aangewezen als u lange tijd in Afrika, Azië of Latijns-Amerika wil rondtrekken, als u herhaaldelijk naar deze streken reist, of als u behoort tot een van de risicogroepen waaronder mensen die medische ingrepen willen/moeten laten uitvoeren. Na 4 vaccinaties (volgens schema : dag 0 - dag 7 - dag 21 - 1 jaar) bent u levenslang beschermd.

 

  • Pneumokokken

Het betreft een bacterie besmetting die van mens tot mens overgedragen wordt via fijne druppeltjes (hoesten, niezen, ...). Er zijn veel types pneumokokken waarvan sommige gemakkelijker ernstige infecties veroorzaken. Vaccinatie is aangewezen voor kinderen, jongeren en volwassenen die een verhoogd risico omwille van een verlaagde immuniteit of chronische leverproblematiek.

 

  • Gele koorts

Gele koorts is een virale infectie komt die voorkomt in bepaalde landen van Zuid-Amerika en Afrika. Er bestaat geen geneesmiddel tegen gele koorts maar er is wel een vaccin dat levenslange bescherming biedt. Het vaccin is een levend verzwakt vaccin en is tegenaangewezen bij personen met verminderde weerstand. Het kan vòòr maar niet meer na transplantatie geplaatst worden. 

Gele koorts is de enige ziekte waarvoor u als reiziger een officieel vaccinatiebewijs – het gele boekje van de Wereldgezondheids-organisatie (WGO) – moet kunnen voorleggen. Voor de gezonde reiziger is dit certificaat in princiepe levenslang geldig voor alle landen, maar in België wordt een éénmalige booster aanbevolen. Bij een verminderde werking van het immuunsysteem is het certificaat beperkt geldig en moet in de toekomst een herhaling of een controle van de antistoffen gebeuren.

 

  • Buiktyfus 

Buiktyfus is een bacteriële ziekte die overgebracht wordt door besmet water en voedsel. Vaccinatie (1 injectie, 3 jaar geldig) is aangeraden voor avontuurlijke reizen en reizen van langer dan 3 weken naar vooral India, Pakistan en Bangladesh. Dit is een levend verzwakt vaccin en is tegenaangewezen bij personen met verminderde weerstand. Het kan vòòr maar niet meer na transplantatie geplaatst worden. 

 

Afspraak reiskliniek

Bespreek met je hepatoloog welke inentingen voor jou als pré-levertransplantatiepatiënt aangeraden zijn en welke (reis)gewoonten je graag na transplantatie zou kunnen verder zetten. Hij kan je een doorverwijzing voor een pre-transplantatie-consult geven bij de artsen van de reiskliniek.