Ik sta op de wachtlijst

 

Van zodra je op de lijst staat, start het wachten !

 

In tussentijd blijf je in medische opvolging door je behandelende artsen. Het is belangrijk je te houden aan de voorschriften op vlak van voeding, hygiëne, medicatie, vermijden van infecties en dat je volgens afspraak langs komt voor onderzoeken en zo.

Van zodra je een nieuw ongemak hebt of koorts krijgt, moet je zonder uitstel je leverspecialist/de poli contacteren of buiten de normale uren naar de spoedopname gaan.

 

Vanaf nu moet je dag en nacht bereikbaar zijn !

Je kan elk moment opgeroepen worden voor transplantatie. 

 

Dus hou je GSM steeds binnen handbereik, ook gedurende de nacht. Als je het geluid afzet (bvb. bij een optreden of zo), zorg dan toch dat je de trilfunctie voelt. Zorg er ook voor dat er meerdere mensen contacteerbaar zijn en dat die personen weten waar jij bent. Verwittig die ook als je niet bereikbaar kan zijn, bvb. omdat je toestel (bijna) een platte batterij heeft.

 

Als je meerdere uren nodig hebt om naar het UZ Gent te komen (bvb. wegens een uitstap) of als je naar het buitenland gaat, verwittig dan vooraf de transplant-coördinatoren zodat ze hiermee kunnen rekening houden.

 

Zet alvast een kleine reiszak klaar met het strikte minimum voor hospitalisatie. De eerste dagen heb je weinig of niets nodig en alles kan later meegebracht worden, maar soms is het toch fijn om je eigen spullen, je eigen producten bij jou te hebben.

 

Je ID kaart heb je wel nodig en je GSM zal men opbergen op de kamer.

Neem verder geen waardevolle voorwerpen of geld mee naar het ziekenhuis.

 

Bespreek en beslis vooraf wie je naar het ziekenhuis zal brengen als je zelf niet met de wagen kan komen. Spreek ook met die persoon een 'signaal' af waarop zeker gereageerd moet worden, voor als het zo ver is, voor als je opgeroepen wordt voor transplantatie.

 

Vertrek dan 'rustig' maar onmiddellijk naar het ziekenhuis en volg de richtlijnen die de transplant-coördinatoren je geven. Vergeet niet dat bij een transplantatie elke minuut telt en dat de chirurgen maar enkele uren tijd hebben om de donorlever te transplanteren. 

 

Onthoud ook dat het niet uitgesloten is dat je hoopvol naar het UZ komt na een oproep maar dat de operatie om één of andere reden toch niet kan doorgaan. De chirurgen nemen voor je eigen goed geen risico's en stellen jouw veiligheid altijd op de eerste plaats !