Onderzoeken ter voorbereiding van een transplantatie 

 

Van zodra je in aanmerking komt voor een levertransplantatie, worden een reeks onderzoeken ingepland. Deze dienen om jouw algehele gezondheidstoestand in kaart te brengen en te kijken of jouw lichaam zo'n ingrijpende operatie aankan. Daarnaast wordt er gekeken of er geen tegenaanwijzingen zijn voor de levenslange inname van medicatie die je weerstand onderdrukt.

 

Voor zo ver mogelijk worden deze onderzoeken samen gebundeld en op een korte periode ingepland. Voor deze reeks van onderzoeken wordt je meestal enkele dagen opgenomen in het ziekenhuis. Soms gebeurt het daarnaast dat je op een ander/later moment nog moet terugkomen voor een aanvullend poliklinisch onderzoek. De resultaten van al deze onderzoeken blijven 1 jaar geldig, tenzij anders bepaald. 

 

Zodra alle onderzoeken zijn afgerond en alle resultaten bekend zijn, worden deze op het multidisciplinair overleg besproken. Alle betrokken disciplines bekijken dan je algemene toestand en maken een afweging tussen voordelen en risico's. Van daaruit volgt dan de beslissing om je al dan niet op de wachtlijst voor transplantatie te zetten. 

 

Dit overleg en deze beslissing gebeurt niet volgens een algemene aanpak, maar wel op maat van de toestand van de kandidaat ontvanger. Dat maakt dat het soms even kan duren voordat de beslissing valt om je actief op de wachtlijst te zetten. Het is belangrijk dat alle op dat moment gekende, bijkomende aandoeningen eerst worden aangepakt, zodat de nieuwe lever wordt ingeplant in een zo stabiel mogelijk lichaam.

 

Hieronder vind je een -niet limitatief- overzicht van de verschillende onderzoeken die kunnen plaatsvinden :

  • Gesprek met de psycholoog
  • Algemene toestand en voeding : lichamelijk onderzoek door de arts, gesprek over leefwijze en dieet
  • Onderzoek naar de toestand van het hart en de longen : elektrocardiogram, RX thorax, longtesten en fietsproef zijn standaard
  • Onderzoek naar de toestand van de nieren : labotesten
  • Onderzoek naar de toestand van maag en darmen : gastroscopie (nazicht slokdarm en maag op mogelijke letsels en spataders) en coloscopie (nazicht darmen op mogelijke poliepen of gezwellen)
  • Uitsluiten van mogelijke kankers : omdat de latere inname van weerstandsonderdrukkende medicatie kankers die reeds aanwezig zijn kan versnellen, moet dit worden uitgesloten. Daarom gebeurt een dermatologisch onderzoek (waarbij het ganse lichaam intensief wordt onderzocht op verdachte huidletsels) en een gynaecologisch onderzoek (nemen van een uitstrijkje, uitsluiten HPV, ...)
  • Uitsluiten van mogelijke infecties : gebeurt in eerste instantie op basis van bloedonderzoek en andere labotesten. Daarnaast ga je ook standaard langs de tandarts (het is zeer belangrijk dat je gebit in orde is) en bij de neus-keel-oor-arts
  • Anesthesie : op de dag van de operatie moet je een vragenlijst invullen

 

Hoewel het allemaal nogal vervelend en lang lijkt, kan het in je eigen belang niet worden vermeden.

Als je hierover vragen hebt, aarzel dan niet om deze te stellen aan je behandelende artsen of verpleegkundigen op de afdeling.