Opnieuw bewegen en sporten na transplantatie

 

Voor je transplantatie, was je waarschijnlijk te moe om nog veel te sporten. Sporten die je vroeger graag deed, waren niet meer mogelijk of heel lastig om nog uit te oefenen. Toch is het belangrijk om voor je transplantatie je 'conditie' zo goed als mogelijk op peil te houden. Hoe 'krachtiger' je voor de operatie bent, hoe sneller je lichaam hersteld nadien. Probeer lichte beweging aan te houden : wandelen, fietsen, zwemmen ... 

 

Na transplantatie is het belangrijk zo snel als mogelijk terug in beweging te komen.

 

Maar terug bewegen is niet hetzelfde als terug gaan sporten !

 

Zo goed als onmiddellijk, al in de eerste dagen na transplantatie, ga je met de kinesist aan de slag met kleine, lichte oefeningen in en om je bed. Je wordt gestimuleerd om zo snel als mogelijk uit bed te komen. Meestal zet je na een paar dagen al je eerste stappen terug op de gang, daarna een blokje om en voor je naar huis mag, ga je al onder begeleiding een trap op en af.

 

Eens thuis is het goed om de oefeningen die je in het ziekenhuis aangeleerd kreeg, te blijven doen en samen met een kinesist een oefenprogramma op te stellen. Begin met korte wandelingen tijdens je herstel en maak ze langer volgens je eigen tempo. Doe het kalm aan en geniet stap voor stap van je nieuw leven.

 

Vergeet niet dat het tillen van gewichten de eerste 12 weken verboden is. Til niet meer dan 2 kg in de eerste weken na je transplantatie. Bouw geleidelijk aan op en wees alert niet meer dan 5 kg op te heffen in de eerste maanden. Littekenbreuk is geen lachtertje en de mensen die daar ervaring mee hebben, vervloeken het moment dat ze de breuk hebben opgelopen.

 

Als je voldoende hersteld bent en je ademhaling goed genoeg is, kan je opnieuw beginnen trainen om bepaalde sporten of activiteiten te hernemen. Terug joggen, zwemmen of fietsen op een rustig tempo kan vanaf 8 weken. Bouw geleidelijk aan op en laat je goed begeleiden. 

 

Luister vooral naar je lichaam !

 

Er zijn patiënten die met succes opnieuw gaan camperen, duiken, spelonken verkennen, jagen en vissen. In principe kan je als transplantatiepatiënt terug zo goed als alles doen, als je rekening houdt met bepaalde regels op vlak van hygiëne en bescherming van je buikzone. 

 

Contactsporten zoals voetbal, rugby, vecht- en verdedigingssporten worden sterk afgeraden.

Jagers kunnen het villen en reinigen van hun vangst beter overlaten aan anderen, gelet op infectiegevaar.

In de vrije natuur moet je opletten voor insectebeten, gebruik een muskietennet en DEET.

 

Geniet verstandig en veilig zoals het eigenlijk voor iedereen aan te raden is