Let op in de zon !

 

We kunnen niet zonder zon maar trop is teveel ! Te veel zon is schadelijk.

Voor iedereen maar nog extra als transplantatiepatiënt ...

Onder invloed van de immunosuppressiva die je inneemt, brandt de zon 100x feller op je huid en vergroot de kans op huidkanker dus aanzienlijk. Bescherm je daarom altijd voldoende !

 

Gebruik zonnecrème beschermingsfactor 50 op alle delen van je lichaam die aan de zon bloot gesteld worden. Gezicht handen, voeten, hoofdhuid, of je ganse lichaam. Er bestaan crèmes, sprays, poeders, ... Probeer uit wat voor jou het meest comfortabel aanvoelt, zodat de drempel om het ook effectief toe te passen zo laag mogelijk is

 

  • Smeer een half uur voor je je naar buiten begeeft en herhaal tijdig en regelmatig

 

  • Smeer u ook in wanneer je in de schaduw of onder een parasol zit

 

  • Draag een hoed en zorg voor een kwaliteitsvolle zonnebril

 

  • Donkere, wijde, licht katoenen kleding met lange mouwen beschermt goed tegen de zon

 

  • Sneeuw, water, zand en een verblijf in de bergen vergroten de kans op verbranden

 

  • Let op met frisse wind, wolken en een weerkaatsende bodem

 

  • Contacteer uw dermatoloog bij ontstaan of veranderingen van pigmentvlekken

 

  • Drink voldoende water

Een app om verdachte plekjes op je huid te controleren ?

 

In 2022 werd ik op dermatologie UZ Gent gevraagd om deel uit te maken van een studie om een app te ontwikkelen waarbij je zelf een foto kan nemen van een verdacht huidvlekje en een app je een advies geeft. De app zou in een volgende fase mogelijks gecommercialiseerd worden.

 

Ik heb zelf nogal wat bedenkingen bij deze vorm van geneeskunde op afstand en ging dus op onderzoek om deze review te schrijven.

 

Testaankoop gezond heeft in haar uitgave van  mei 2023 een uitstekend artikel geschreven over het risico op huidkanker en herkennen van verdachte vlekjes. Voor Vlaanderen is het voornamelijk Skin Vision die reclame maakt. Deze app is de meest onderzochte en zou de beste resultaten kennen bij vergelijkend onderzoek. Test Aankoop Gezondheid kiest eerder voor een grondige bespreking van de preventie van huidkanker en richtlijnen om zelf verdachte vlekken te herkennen, dan voor het gebruik van een app.

 

Zoals vaak, kijkt men voor onderzoek op vlak van consumentenbescherming ook best eens richting Nederland. Zo heeft de Nederlandse consumentenbond meerdere apps vergeleken, waarvan alleen Skin vision bij ons gekend is.

 

Huidplekjes werden zowel door dermatologen als door de app bekeken en beiden zagen verdachte vlekjes. De app determineerde meer vlekjes als huidkanker, waarvan sommige onterecht. De app is erg voorzichtig met een advies en stuurt snel door naar de arts. Wat op zich goed is.

Het gebruik van de app impliceert dat mensen eerst zelf een vlekje moet opmerken, fotograferen en nadien al dan niet een afspraak maken met een arts. De patiënt kan hierbij een onzeker gevoel krijgen, ofwel angst als het een (verkeerd) alarm is ofwel een mogelijke onterechte geruststelling. Een groot deel van de deelnemers geven aan toch meer vertrouwen te hebben in een doktersbezoek.

Tegelijk ontdekten de dermatologen in het onderzoek in sommige gevallen huidkanker op plekken die de patiënt zelf over het hoofd had gezien of niet verdacht vond. Een patiënt ziet vaak zelf niet alle plekjes op zijn lichaam. Daarnaast is niet iedereen in staat om de beste foto’s te nemen:  lichtinval, scherpte en kleur zijn van het grootste belang bij het beoordelen van huidvlekken.

 

Privacy

Er is altijd een risico dat als je de website van een app bezoekt, je nadien bestookt wordt met reclame. Bij Skin vision is dat niet zo.

 

Conclusie

Het basisidee blijft dat een medische app de zorgverlener niet kan en mag vervangen en dus oordeelkundig moet gebruikt worden naast of bovenop een consultatie.

Aangezien de app eerder te veel en onnodig alarm slaat, stelt zich de vraag wat de toegevoegde waarde is om de patiënt al dan niet gerust te stellen.

Skin vision motiveert zelf haar product door te vergelijken met de check bij de tandarts op gaatjes maar het verschil is wel dat bij een app je zelf de controle doet.

 

Ter info

Helan en Partena bieden Skin vision gratis aan voor hun leden. De CM komt tussen voor een bepaald bedrag.

 

Zelf heb ik geen abonnement (50 euro per jaar) genomen maar blijf ik bij de oude werkwijze. Ik kijk zelf elk kwartaal naar verdachte vlekjes (jeuk, vergroting, verkleuring, bloeden) en laat mijn echtgenote ook een inspectie doen. Als we echt iets verdacht zien of twijfelen, dan vraag ik een afspraak op Dermatologie UZ Gent.

 

Voor een versnelde consultatie kan je bellen naar triage met vermelding dat je levertransplantpatiënt bent : tel 09 332 22 87

 

Als de wachtduur toch te lang oploopt, dan is er uiteraard je huisarts waar je altijd sneller terecht kan. De huisarts kan zelf een foto nemen en doorsturen naar de triageafdeling. Indien daaruit blijkt dat verder onderzoek gewenst is, kan je op doorverwijzing in het UZ terecht. Op deze wijze ben je snel(ler) geholpen en wordt de polikliniek iets minder belast.

 

Je webmaster (2023)