Jaarlijkse vaccinatie > 2023

 

Waarom elk najaar opnieuw vaccineren ?

 

  • Vaccinatie tegen zowel COVID-19 als griep hebben als voornaamste doel om kwetsbare personen te beschermen tegen zware ziekte met ziekenhuisopname of overlijden tot gevolg.

 

  • Naast individuele bescherming zorgt vaccinatie ook voor collectieve bescherming waardoor minder mensen een beroep moeten doen op hun arts of ziekenhuisHierdoor hebben zorgverleners, meer tijd om zorg te dragen voor mensen met dringender zorgnoden.

 

  • De beschikbare COVID-19-vaccins hebben al bewezen bescherming te bieden tegen een zwaar ziekteverloop. De bescherming neemt echter na een paar maanden af. Vandaar beveelt de Hoge Gezondheidsraad aan dat kwetsbare personen zich in het najaar opnieuw laten vaccineren

Wanneer ?

 

Er wordt verwacht dat er tussen midden september 2023 en begin november 2023 gevaccineerd kan worden.

 

Eerst komen de inwoners van de woonzorgcentra aan de beurt en ook de meest kwetsbaren. Die moeten hiervoor zelf een afspraak maken bij hun (huis)arts of apotheker. Daarna volgen de andere prioritaire doelgroepen. Daarbij wordt steeds het laatste beschikbare vaccin gebruikt. Van zodra er een aangepast vaccin aan de huidige virusvariant beschikbaar is, zal er overgeschakeld worden naar het nieuwste vaccin.

 

Wie dat wenst, kan in samenspraak met zijn of haar arts of zorgverstrekker er ook voor kiezen om gelijktijdig het griepvaccin te ontvangen.