Seksuele intimiteit en familieplanning

 

Intimiteit is mogelijk van zodra je er klaar voor bent en je litteken goed genezen is. Dat is gemiddeld zo'n 12 weken na de operatie.

Pas tijdens het vrijen de positie aan waarbij je geen druk of gewicht uitoefent ter hoogte van je buik, wonde of  litteken. Pijn is de beste aanwijzing dat je er teveel druk is op je buik.

 

Immunosuppressiva kunnen de kans op infecties en dus ook op seksueel overdraagbare aandoeningen verhogen. Vrij dus veilig  ! Als je meerdere seksuele partners hebt, is het een absolute must jezelf te beschermen en veilig te vrijen. Gebruik een condoom. Doe enkel orale sex in een monogame relatie. Zorg dat je niet in contact komt met stoelgang.  

Bij tekenen van infecties in de geslachtszone, zoals uitslag, zweren, jeuk of ongewoon verlies, spreekt het vanzelf dat je zonder uitstel medische hulp zoekt.

 

Als je als man immunosuppressiva neemt en er is een kinderwens, overleg dit dan met je arts. Elk medicament heeft verschillende effecten en (tijdelijke) aanpassing van medicatie kan nodig zijn.

Mannen kunnen als gevolg van de medicatie erectieproblemen hebben. Behandeling is mogelijk en je arts kan je doorverwijzen.

 

Voor de vrouwelijke transplantatiepatiënten : op zich is zwangerschap niet wenselijk want de medicatie kan schade toebrengen aan de baby en de stress van de zwangerschap kan negatief zijn voor je gezondheid. Niettemin zijn er toch veel vrouwen die na de transplantatie een gezonde baby hebben gekregen. Spreek met je arts om samen je persoonlijke situatie en mogelijkheden verder te bekijken.

Mocht je toch onvoorzien een positieve zwangerschapstest hebben, neem dan ook zonder uitstel contact met je arts.