Levertransplantatie en alcohol

 

"t Zal wel van den drank zijn !" - "k Wist niet dat die een probleem had ?!" - "Dronk die dan echt zo veel ?"

Uitspraken die we als levertransplantatiepatiënt -allemaal stil of minder stil- wel al eens horen fluisteren hebben ...

 

En ja, alcoholgebruik is op vandaag nog steeds de nummer één oorzaak voor levertransplantatie, gevolgd door leververvetting, maar ook virussen, leverkanker, medicatie, andere substanties of supplementen, auto-imuunziekten, metabole en vasculaire leverziekten, genetische aandoeningen, zwangerschap of trauma kunnen aan de basis liggen van een levertransplantatie. 

 

Alcohol is slecht voor de lever, dat is een feit. Maar ook voor andere delen van je lichaam kan alcoholgebruik ernstige gevolgen hebben. En dat niet alleen voor (pre)transplantatiepatiënten, maar evenzeer voor iedereen anders.

  • Hersenen : Alcohol heeft vrijwel direct invloed op je hersenen, ongeveer 10 minuten nadat je je eerste drankje hebt genuttigd. Het kan je vrolijker en losser maken, maar het kan ook leiden tot een slechte dronk waarbij je agressief, onaardig of angstig wordt. Langdurig overmatig alcoholgebruik kan leiden tot blijvende hersenschade, zoals het Korsakov Syndroom, waarbij geheugenproblemen en verwaarlozing van uiterlijke verzorging optreden.
  • Lever : Je lever fungeert als het zuiveringsfilter van je lichaam. Overmatig alcoholgebruik kan de afbraakfunctie van de lever verstoren. Dit kan leiden tot aandoeningen zoals vetlever, alcoholgerelateerde hepatitis (ontstoken lever) en levercirrose.
  • Kanker : Alcohol verhoogt het risico op verschillende soorten kanker, waaronder hoofd- en halstumoren, slokdarmtumoren, leverkanker, dikkedarmkanker, en bij vrouwen ook borstkanker.
  • Alcoholvergiftiging: Een kater is eigenlijk een vorm van alcoholvergiftiging. Bewusteloosheid of coma zijn ernstigere varianten. Vooral onder jongeren is coma-zuipen een groeiend probleem. Het kan leiden tot ademhalingsproblemen en zelfs dodelijk zijn. Maar ook bij de generatie van (hoogopgeleide) 55/65-plussers komt overmatig drankgebruik vaak voor. Regelmatig sociaal drinken kan voldoende aanleiding zijn voor het ontstaan van ernstige leverproblematieken.

 

Kan je in aanmerking komen voor een levertransplantatie als je leverziekte het gevolg is van te veel/te lang alcoholgebruik ?

Ja ... Maar enkel en alleen als je als patiënt volledig en definitief stopt met het drinken van alcohol. De standaard is dat je als patiënt 6 maand alcoholvrij moet zijn vooraleer je in aanmerking kan komen voor transplantatie. Bovendien moet je pré-transplant een psychologische evaluatie ondergaan om te beoordelen of je in staat bent om alcoholvrij te blijven en de nodige veranderingen in levensstijl te maken. Tijdens de wachttijd word je regelmatig getest op gebruik van alcohol en van zodra je toch positief test, ga je onverbiddelijk van de wachtlijst af !

Daarnaast is het even belangrijk om te stoppen met roken en dat je absoluut geen verdovende middelen meer gebruikt.

Als je niet stopt, zal je geen nieuwe orgaan krijgen !

 

Na levertransplantatie is het drinken van alcohol verboden.

Het drinken van alcohol na een levertransplantatie is risicovol gedrag dat kan leiden tot ernstige schade aan je nieuwe orgaan. Het is  gekend dat een nieuwe lever zeer gevoelig en kwetsbaar is voor alles wat zowiezo risicovol is voor dit orgaan : geneesmiddelen, verdovende middelen, alcohol, ...

Bovendien verstoort het drinken van alcohol je bloedresultaten, levertesten, die cruciaal zijn in de opvolging van de goede werking van je nieuwe orgaan.

De negatieve effecten van alcohol op onze immunosuppressiva, worden nog volop onderzocht maar wel gekend is dat de bijwerkingen van bvb. Prograft of Advagraf versterkt kunnen worden door het drinken van alcohol.

 

Waarom zou je het gevaar gaan opzoeken !?

Alcohol is dus volledig te vermijden na een levertransplantatie, ongeacht de reden van de transplantatie.

Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze gevaren en verantwoordelijk om te gaan met je nieuwe orgaan. Je gezondheid is kostbaar! Tot slot is het een kwestie van respect ten aanzien van je donor en familie om zeer goed voor je nieuwe lever te zorgen.

 

Wat als stoppen of blijvend alcoholvrij leven moeilijk is ?

Het is te begrijpen dat stoppen moeilijk en lastig is. Spreek hierover met je behandelende artsen. Er kunnen echt voldoende steunmaatregelen aangeboden worden. Je staat er niet alleen voor.

Je omgeving moet ook weten dat alcohol slecht en gevaarlijk is voor jou. Bespreek (vooraf) dat je geen alcohol drinkt/mag drinken en vraag om een alcoholvrij alternatief te voorzien. Maak duidelijke afspraken voor als er een situatie opduikt die het je moeilijk maakt zodat anderen jou kunnen helpen om aan de verleiding te weerstaan.