Levertransplantatie en alcohol

 

Alcohol is slecht voor de lever.

 

Het drinken van alcohol na een levertransplantatie is een risicovol gedrag dat kan leiden tot ernstige schade aan de nieuwe lever.

Bovendien verstoort het drinken van alcohol de bloeduitslagen (levertesten).

Het is gekend dat een nieuwe lever zeer kwetsbaar is voor alles wat sowieso risicovol is voor dit orgaan ( geneesmiddelen, alcohol enz..)  

De negatieve effecten op onze  medicatie die de afweer onderdrukt , worden nog onderzocht en waarom zouden we het gevaar gaan opzoeken ? De gekende bijwerkingen van bvb Prograft of Advagraf kunnen versterkt worden als je alcohol drinkt.

Ook daarom is het sterk aan te raden om alcohol volledig te vermijden na een levertransplantatie, ongeacht de reden van de transplantatie.

Dit geldt absoluut voor mensen die in hun vroegere leefstijl meer alcohol dronken dan goed is maar ook als men hepatitis C had.

Tot slot is het een kwestie van respect ten aanzien van de donor en familie om zeer goed voor je nieuwe lever te zorgen.

 

Je staat er niet alleen voor, je omgeving moet weten dat alcohol slecht en gevaarlijk is voor jou, maak duidelijke afspraken en als er een situatie opduikt die je verontrust, maak het bespreekbaar en leg het samen ook op tafel bij je zorgverleners. 

 

 

 

 

 

 

Levertransplantatie en alcohol

Taboe 

%

6 maand alcoholvrij voor TP

 

Alcohol na TP

> effect alcohol op lever > verwerkingstijd 

> effect alcohol op medicatie

> effect alcohol op algemene gezondheid > verhoogde kans op kankers ...

 

Wat als je het toch moeilijk vindt ?

> bespreek met arts

> hulp