Hepatitis C blijft een killer die kan vermeden worden…

 

 

                                           … nog steeds zijn in ons land 18.000 mensen besmet en sterven er jaarlijks 300 aan het virus.

 

Hoe loop je het virus op?

 

"Het gaat over van de ene op de andere persoon via bloedcontact. Dus niet door een hand of kus te geven, of door van hetzelfde voedsel te eten.
Je kan het enkel en alleen overdragen via bloed.

"Hepatitis C kan ook buiten het lichaam overleven, in tegenstelling tot bijvoorbeeld hiv. Dat is binnen een paar minuten dood als het zich buiten het lichaam bevindt. Maar hepatitis C kan zeven tot tien dagen in de 'buitenwereld' overleven. Hygiëne is daarom een belangrijke factor. Je kan het virus bijvoorbeeld oplopen door besmette naalden bij drugsgebruik of als je een tattoo laat zetten met een niet-steriele naald. Maar ook mensen met een vrij ruw seksleven of mensen die ongereinigde seksspeeltjes gebruiken lopen zo risico op hepatitis C.

"Bovendien kan het virus op scheermesjes of tandenborstels zitten. Als je je scheert of je tanden poetst, ontstaan er microscopische wondjes, waarlangs het virus kan passeren."

 

Besmetting zorgt voor littekens in de lever die kunnen evolueren naar cirrhose en leverkanker (HCC).

 

Het is extreem makkelijk te genezen. Het frustreert ons daarom enorm dat er jaarlijks wereldwijd nog 400.000 mensen aan sterven.

Na een bloedtest krijg je de diagnose.

Daarna kan je met een heel simpele test de graad van verlittekening meten en voor de behandeling neem je 8 - en in het slechtste geval 12 - weken pilletjes. Zonder nevenwerkingen. Zo simpel is het.

 

Wat moet er gebeuren  ?

Op korte termijn is het noodzakelijk om intensief zowel de bevolkingsregisters informeren als de risicopatiënten op te sporen en te behandelen, daarbij mag men de asielzoekers niet meer uitsluiten door hun behandeling uit te stellen.

 

Bronnen:

 

https://www.basl.be/

 

België 2030 hepatitis vrij - https://www.basl.be/news-and-events/belgium-hepatitis-free-in-2030-l-basl/

 

Gedeeld artikel van De Morgen dd. 28 juli 2023 Slachtoffers hepatitis C, dat zijn de 'sukkelaars''