Voedingsprofessor Bruno De Meulenaar (UGent) helpt graag zes voedingsmythes de wereld uit.
"Je lichaam heeft vet nodig om te kunnen functioneren, het is niét altijd slecht."
Mythe 1: aardappelen zijn ongezond
Hoewel aardappelen in Vlaanderen zeer geliefd zijn, klinkt het overal dat ze ongezond zijn. Wat is daarvan waar? Aardappelen zijn echt niet slecht voor je lichaam, zegt De Meulenaer. Een gekookte aardappel bevat zelfs minder calorieën dan andere producten zoals pasta of rijst. Daarnaast bevatten aardappelen ook vezels en mineralen. Daardoor krijg je sneller een verzadigd gevoel en ga je jezelf dus niet overeten. Allemaal voordelen.
Het enige waar je bij dit voedingsmiddel op moet letten, is dat je er niets extra aan toevoegt. Vanaf het moment dat je andere ingrediënten begint toe te voegen, ligt de situatie namelijk anders. Denk bijvoorbeeld aan kant-en-klare puree: daar worden heel vaak boter en eierdooiers aan toegevoegd. Dat is natuurlijk wat ongezonder dan een aardappel in water. Hetzelfde geldt voor aardappelen die je begint te frituren. Je voegt er opnieuw een ongezonder laagje aan toe. Mijn advies is daarom: eet je patatjes vooral gewoon puur natuur.”
Mythe 2: je moet drie liter water per dag drinken
Ons lichaam heeft wel degelijk 3 tot 4 liter per dag nodig. Maar dat moeten we echt niet alleen uit glazen water halen. Water zit ook voor een deel in onze voeding. Bovendien is je nood aan water best persoonlijk. Iemand die twee meter groot is, heeft meer vocht nodig dan iemand die een halve meter kleiner is. Ook iemand die veel zweet zal meer nood hebben aan water dan iemand die dat minder doet. Mijn advies? Zorg dat je op dagen met een normale temperatuur, minstens één liter water binnenkrijgt. Ga voor de rest vooral af op je dorstgevoel. Dat gaat veel natuurlijker aanvoelen. En voor alle duidelijkheid: het gaat hier om zuiver water, geen frisdrank.”
Mythe 3: vet is altijd slecht
Niet alle vetten zijn slecht voor je lichaam. Neem nu de verzadigde vetten, die je vooral terugvindt in dierlijke producten zoals vlees, boter en kaas. Je hoort regelmatig dat die voedingsmiddelen je cholesterolniveau de hoogte in doen schieten. Maar dat gaat echt alleen het geval zijn als je overdrijft met de inname. Het is het belangrijker om te kijken naar de totale maaltijd dan naar het type vet.
Iets wat professor De Meulenaer beaamt. “Vet brengt calorieën aan, maar die heb je ook nodig. Je lichaam heeft die nodig om te kunnen functioneren. Bovendien is het ook niet zo dat al het vet dat in voeding zit effectief door het lichaam wordt opgenomen. Neem bijvoorbeeld het vet in melk en kaas: dat wordt door de aanwezigheid van calcium voor een deel ‘niet beschikbaar’. Het vet blijft niet plakken, zeg maar. Het zal er weer uitkomen via de stoelgang. Het belangrijkste is: zorg voor voldoende afwisseling en overdrijf er niet mee.”
Mythe 4: hoe populairder het dieet, hoe beter het zal werken
Van intermittent fasting tot een Spartaans dieet, je ziet iedere maand wel een nieuw dieet voorbijkomen. Dat betekent echt niet dat ze daarom ook beter zijn. Eerst en vooral zijn deze hype-diëten vaak gebaseerd op nogal losse wetenschap. Ze zijn bijvoorbeeld getest in een te kleine onderzoeksgroep, waardoor je de effecten op een grote bevolkingsgroep moeilijk kan voorspellen.
Bovendien zijn dit soort diëten in de meeste gevallen amper vol te houden. Neem bijvoorbeeld het ‘leeuwendieet’, waarbij je alleen maar rood vlees mag eten. Op korte termijn zal je daar inderdaad wat gewicht mee verliezen, en je zal daarmee kunnen stoefen tegen je vrienden. Maar op lange termijn zal je echt belangrijke voedingsstoffen missen. Denk bijvoorbeeld aan vezels, antioxidanten en de meeste vitaminen en mineralen. Kies liever voor een dieet dat je wél kan volhouden. Ook al is dat een tikkeltje saaier dan het dieet van je favoriete Hollywoodster.
Mythe 5: verse groenten zijn altijd gezonder dan diepvriesgroenten
Het invriezen van groenten of fruit heeft eigenlijk geen grote impact op de voedingswaarde ervan, oordeelt De Meulenaer. Het is echt niet zo dat de hoeveelheid vitaminen of vezels opeens drastisch zal verminderen als je een product in de diepvries steekt. In sommige gevallen is het zelfs beter om voor de vriezer te kiezen. Neem bijvoorbeeld spinazie uit de winkel. Wanneer je die in de frigo legt, is het vitamine C-gehalte al na een paar dagen gehalveerd. Je kan verse spinazie daarom beter nog dezelfde dag klaarmaken of in de vriezer steken.
En hoe zit het dan met groenten in blik? Groenten in blik bevatten vaak minder vitaminen en meer zout. Verse groenten hebben in dat geval wel een duidelijk voordeel. Al moet dat je niet tegenhouden om bokalen met groenten te kopen: het is nog altijd beter om een blik groenten open te trekken dan om helemaal geen groenten te eten.
Mythe 6: veganisten krijgen niet voldoende eiwitten binnen
Het is perfect mogelijk om voldoende en kwalitatieve eiwitten binnen te krijgen via plantaardige voeding, vertelt De Meulenaer. Het zal alleen wat meer moeite kosten dan bij vleeseters. Dat heeft alles te maken met de zogenaamde aminozuren die je nodig hebt voor de aanmaak van eiwitten. De verhouding van aminozuren zit namelijk minder goed in plantaardige producten dan in dierlijke producten. Daardoor zal je als vegan gewoon meer verschillende soorten plantaardige voedingsmiddelen moeten eten, om je eiwitten te kunnen vormen. Je zal dus bijvoorbeeld bonen, granen en noten moeten combineren. Dat kost iets meer denkwerk, maar is zeker niet onmogelijk.
(Info: HLN.BE 13 feb 2023)
Met vriendelijke groeten,
Erwin Cosijns, Voorzitter Hepatotransplant-Gent vzw
Kwartiertje meer bewegen tegen leververvetting
Dagelijks een kwartier extra beweging kan mogelijk helpen bij het voorkomen van leververvetting. De intensiviteit van de beweging maakt hierbij niet uit. Dit blijkt uit onderzoek van arts-onderzoeker dr. Laurens van Kleef, die 25 januari promoveerde aan de Erasmus Universiteit op zijn onderzoek naar leververvetting.
Een kwartier extra beweging
Voor zijn onderzoek droegen 700 deelnemers gedurende 7 dagen een hardloophorloge dat hun lichaamsbeweging monitorde. Deze gegevens werden vergeleken met medische gegevens van de studiedeelnemers, waaronder leverscans. Gemiddeld bleken de deelnemers 245 minuten per dag te bewegen, waarvan 20 minuten intensieve beweging (zoals tegen de wind in fietsen en oefeningen op de sportschool), 75 minuten middelzware beweging (stevig doorwandelen, boodschappen sjouwen) en 150 minuten lichte beweging (kleine klusjes in huis, rustig een blokje om wandelen). Deelnemers zonder leververvetting bleken dagelijks gemiddeld 16 minuten meer te bewegen dan deelnemers met leververvetting. In de intensiviteit van de beweging werd geen verschil gezien tussen de deelnemers.
Beginnen met meer bewegen heeft altijd zin
Van Kleef: ‘Het mooie van de lever is dat die zich goed kan herstellen. Leververvetting is omkeerbaar; het verdwijnt vaak als je de balans tussen de inname en het gebruik van energie herstelt. Ook beginnende schade is omkeerbaar. Beginnen met meer bewegen heeft dus altijd zin.’ Dat een kwartier meer bewegen per dag leververvetting al kan verminderen is een belangrijke bevinding, juist voor mensen die niet in staat zijn om 2 dagen per week naar de sportschool te gaan.
Wake-up call
Leververvetting komt voor bij ongeveer 1 op de 3 mensen in Nederland. Geschat wordt dat bij 10 procent van hen tevens lichte leverschade is ontstaan. Van Kleef pleit voor onderzoek naar screening op leververvetting en beginnende schade bij mensen die een hoger risico lopen, zoals mensen met ernstig overgewicht, veel buikvet of diabetes. Hij licht toe: ‘Van een vervette lever merken mensen niets, en ook niet van beginnende schade. In een vervette lever zorgt een zeer milde maar continu aanwezige ontsteking voor littekenvorming, fibrose genoemd. Fibrose kan ontaarden in cirrose, zeer ernstige leverschade. Maar dat kan vele jaren in beslag nemen.’ Een diagnose dat de lever vervet is en dat er al lichte schade is ontstaan, kan voor veel mensen de wake-up call zijn, denkt Van Kleef.
Bron: Erasmus MC
Verwerking van gegevens inzake orgaantransplantatie
De ministerraad keurt op voorstel van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke een voorontwerp van wet goed dat de principes voor de verwerking van gegevens van wilsverklaringen over de transplantatie van organen regelt.
Hoewel in het koninklijk besluit betreffende de registratie van wilsverklaringen over de wegneming van menselijk lichaamsmateriaal reeds de registratie van de wilsverklaringen wordt geregeld, vragen de Gegevensbeschermingsautoriteit en de Raad van State dat bepaalde essentiële elementen van de gegevensverwerking in de wet zelf zouden worden vastgelegd.
Het wetsontwerp beoogt in de wet de volgende verduidelijkingen aan te brengen:
- het doel van de gegevensverwerking
- de identiteit van de verwerkingsverantwoordelijke
- de bewaartermijn van de gegevens
- het soort van persoonsgegevens die worden verwerkt
Het voorontwerp wordt ter advies voorgelegd aan de Gegevensbeschermingsautoriteit en aan de Raad van State.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Nvdr Dit is geen essentiële wijziging maar een aanvulling gelet op de privacywetgeving.
Bij 1 op de 4 Belgen hoopt er zich onopgemerkt steeds meer vet op in de lever, zonder dat er sprake is van overmatig alcoholgebruik. Een sluipend gevaar, want wanneer er problemen zijn met dit belangrijke orgaan kan de impact groot zijn.
Waarom is onze lever zo belangrijk?
De lever is de chemische fabriek van ons lichaam. Dit orgaan zorgt voor de opname van voedingsstoffen en het omzetten ervan naar bouwstenen voor ons lichaam. De lever zorgt ervoor dat andere organen tijdig van suikers, eiwitten en vetten worden voorzien. Hij maakt ook gal aan om bijvoorbeeld vetten te verteren. Daarnaast werkt onze lever als een zuiveringsstation voor ons lichaam. Zo maakt hij giftige stoffen in het lichaam onschadelijk, zoals alcohol.
Kortom, als onze lever niet naar behoren werkt kunnen we in de problemen komen. Eenmaal vervet, wordt het moeilijker voor de lever om al die functies uit te voeren. En er kunnen ontstekingen ontstaan die een rol spelen bij ernstige aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en leverkanker.
Een te vette lever is wereldwijd één van de meest voorkomende leveraandoeningen. En het aantal mensen dat eraan lijdt, groeit volgens experts alleen maar. Het zal één van de belangrijkste oorzaken worden voor gecompliceerde leverziekten en leverkanker. De invloed van leververvetting op onze levenskwaliteit, kosten voor gezondheidssysteem, socio-economische gevolgen, enz ... zullen naar verwachting toenemen.
Niet alleen alcoholisten hebben er last van.
Bij aandoeningen aan de lever denken veel mensen al snel aan alcoholisten. Dat is niet onterecht, want als je veel drinkt dan krijgt jouw lever het hard te verduren. “Van de mensen die minstens vijf glazen alcohol per dag drinken, krijgt ongeveer 90 procent leververvettting,” verduidelijk Stijn Meijknikman. “Het orgaan raakt door de afbraak van alcohol overbelast en de suikers worden op den duur omgezet in vet, ook in de levercellen.”
Maar de één op de vier Belgen die leververvetting hebben, zijn niet altijd alcoholisten. Dat zijn er dus bijna 3 miljoen. Bij de meeste van hen is de oorzaak een ongezonde levensstijl. “Zij nemen bijvoorbeeld meer calorieën op dan wat ze verbruiken op een dag. Het lichaam gaat dan al het overschot aan suikers omzetten naar vetten. Wanneer die beginnen op te stapelen in de lever, spreekt men van niet-alcoholische leververvetting.”
Vervetting leidt tot ontsteking.
Dat gebeurt gelukkig niet van vandaag op morgen. Maar als men niet ingrijpt dan kan de leververvetting op zijn beurt een ontsteking van de lever veroorzaken. Wanneer die ontsteking langdurig aanhoudt, chronisch is dus, kan er zich levercirrose ontwikkelen.
Zo’n chronische leverontsteking veroorzaakt littekens. Vergelijk het met een wondje op je huid. Dat beetje rood eromheen is een teken dat het wat ontstoken is. Na genezing van de wond houd je een wit litteken over. Datzelfde gebeurt bij een ontstoken lever. Je gezonde levercellen raken omgeven door littekenweefsel, ook wel fibrose genoemd. Daardoor neemt de capaciteit van de lever af. Dat noemen we levercirrose, een belangrijke oorzaak van leverkanker.
Door al dat bindweefsel krimpt de lever, wordt hij hobbelig en kan hij dus zijn functie niet meer goed vervullen. Het nadeel: leververvetting is nog omkeerbaar, levercirrose is dat niet. Mensen met levercirrose ontwikkelen tekorten van allerlei bouwstenen, ze nemen minder voedingstoffen op, hun gal hoopt op en hun lichaam verwerkt medicijnen niet meer op dezelfde manier.
Daarnaast heeft iemand met levercirrose ook vaak last van een verhoogde bloeddruk in de poortader die de lever van bloed voorziet afkomstig van de ingewanden. Die verhoogde druk kan spataders veroorzaken op andere plaatsen, zoals de slokdarm, en vocht in de buik. De opstapeling van niet verwerkte afvalstoffen in het bloed kunnen ervoor zorgen dat de persoon verward is. Daarnaast is de nierfunctie soms verstoord wat tot nierfalen kan leiden. Tot slot hebben mensen met levercirrose ook een verhoogde kans op leverkanker.
Hoe kom je te weten of je lever te vet is?
Het lastige aan leververvetting is dat je er in het begin helemaal niets van merkt. Dit orgaan van anderhalve kilo is flexibel en heeft een grote reservecapaciteit. Klachten die je uiteindelijk kan gaan voelen, zijn bijvoorbeeld pijn rechts boven in de buik of vermoeid zijn zonder een duidelijke reden. Een arts zal leververvetting eerder toevallig ontdekken op basis van verhoogde leverwaarden in het bloed of bij een echografie van de buik.
Er zijn natuurlijk risico-indicatoren. Bijna twee derde van de mensen met diabetes type 2 heeft bijvoorbeeld al een ernstige vorm van littekenweefsel in de lever, zo blijkt uit een recente studie. Heb je veel buikvet of ben je een chronische alcoholgebruiker, dan is het risico ook groot dat je leververvetting hebt. Met andere woorden, hoe meer je lichaam uit balans is, des te groter het risico.
Het is lastig om vast te stellen in welke mate een lever is aangetast. Als gouden standaard geldt het biopt, waarbij weefsel wordt weggenomen voor nader onderzoek. Maar niemand wil graag dat er wat leverweefsel wordt weggezogen. Dus eerst wordt er een echografie gemaakt om de mate van vervetting te onderzoeken. Met behulp van deze techniek is goed vast te stellen of de lever meer dan 30 procent vervet is. Ook een MRI geeft uitsluitsel.
Wat kan je doen?
Er zijn geen medicijnen tegen leververvetting, behalve voor mensen die diabeet zijn. De effectiefste manier om de kwaliteit van je lever te verbeteren, is je leefstijl aan te passen.
Dat begint voor veel mensen met afvallen. Uit onderzoek blijkt dat een caloriearm dieet en meer bewegen van grote invloed is. Als je aan het begin van leververvetting zelfs maar 5 procent van je overgewicht wegwerkt, verdwijnt ook het vet. Is de lever al ontstoken dan werkt 7 tot 10 procent afvallen al om het littekenweefsel te verminderen. Het is dus wel degelijk om te keren.
bron HLN
PERSBERICHT Vlaams Patiëntenplatform vzw 18 april 2023
1 patiënt op 3 kan zijn zorgverlener niet vrij kiezen
Nochtans is dat wel een recht. Ook een tweede opinie vragen of van zorgverlener veranderen moet kunnen. Op de Europese dag voor de rechten van de patiënt vraagt het Vlaams Patiëntenplatform (VPP) aandacht voor dit recht dat momenteel zwaar onder druk staat. Berichten over een tekort aan zorgpersoneel en praktijken met patiëntenstops overspoelen ons land, dus lanceerde het VPP een bevraging om te achterhalen of het recht op vrije keuze van de zorgverlener wel gegarandeerd wordt.
297 personen namen deel. Maar liefst 1 op 3 geeft aan de zorgverlener niet altijd vrij te kunnen kiezen. De belangrijkste reden hiervoor is dat zorgverleners onderling afspraken maken over welke patiënten bij welke zorgverlener(s) zorg krijgen. Vooral wat betreft de keuze van de arts-specialist zijn er blijkbaar problemen. Een andere opvallende conclusie is dat bijna 6 op 10 deelnemers niet (altijd) een tweede opinie vragen als ze dat wensen. Men denkt niet dat een tweede opinie veel zal bijbrengen of men is bang voor de reactie van de eerste zorgverlener. Nog eens 40% van de bevraagden geeft aan niet van zorgverlener te veranderen wanneer ze dat wel nodig vinden. De belangrijkste reden hiervoor is dat het te complex is (bijvoorbeeld te veel administratieve rompslomp). Tot slot zegt 67% van de bevraagden dat ze al eens te lang op een afspraak bij een zorgverlener heeft moeten wachten.
“Toen de huisarts van mijn ouders met pensioen ging wou ik hen helpen om een nieuwe te vinden. Elke praktijk die ik belde (meer dan 20!) antwoordde negatief. Zorgverleners hadden onderling afspraken gemaakt waarbij de straat waarin je woont bepaalt naar welke huisarts je moet gaan. De huisarts toegewezen aan de straat van mijn ouders had geen goede reputatie, dus bleef ik bellen. Tevergeefs, ze zijn uiteindelijk patiënt moeten worden bij een arts waarbij ze zich niet comfortabel voelden.” Aldus één van de bevraagden uit Antwerpen.
Waarom is die vrije keuze zo belangrijk? Patiënten moeten terechtkunnen bij een zorgverlener waarin zij vertrouwen hebben en van mening zijn dat dit de juiste zorgverlener voor hen is met de juiste subspecialisatie. Daarnaast is het belangrijk dat andere factoren, zoals bijvoorbeeld een vlotte bereikbaarheid, zelf ingevuld kunnen worden door patiënten.
“Deze cijfers verbazen ons helaas niet.” zegt Else Tambuyzer, directeur van het VPP. “Er zijn structurele oplossingen nodig om de druk op het zorgaanbod weg te nemen.” In afwachting van die structurele oplossingen vraagt het VPP om patiënten de nodige informatie te geven over de aanwezigheid en de beschikbaarheid van zorgverleners. Daarmee bedoelen we niet enkel de gegevens van de zorgverlener, maar ook de conventiestatus, of deze al dan niet een patiëntenstop heeft, gemiddelde wachttijden en de eventuele specifieke expertise.
Met een ludiek filmpje vraagt het VPP aandacht voor het probleem. Kijkers krijgen een patiënt te zien die door een app swipet die doet denken aan Tinder. De ene na de andere arts wijst de patiënt af. Reden? Al bezet. In de huidige situatie zou een dergelijke tool (die bijvoorbeeld meteen toont dat een arts een patiëntenstop heeft) echter een handig instrument zijn.
Meer informatie
Vlaams Patiëntenplatform vzw
Lise Dehouwer, coördinator perswerking 016 23 05 26 of 0468 17 86 07 lise.dehouwer@vlaamspatientenplatform.be www.vlaamspatientenplatform.be
Over het Vlaams Patiëntenplatform
De levenskwaliteit van personen met een chronische ziekte en hun omgeving verbeteren, dat doe je niet alleen, maar samen! Noden en knelpunten waar personen met een chronische ziekte tegenaan lopen kaarten we aan bij de overheid en de zorgsector. Samen met onze leden, meer dan 115 patiëntenverenigingen, werken we aan kwaliteitsvolle en toegankelijke zorg op maat van personen met een chronische aandoening.
Het ziekenhuis Vall d’Hebron in Barcelona heeft met succes voor de eerste keer een longtransplantatie uitgevoerd met een robot. De techniek is de minst invasieve manier om een transplantatie uit te voeren. Bij de operatie is een nieuwe toegangsweg gebruikt. In plaats van een incisie van dertig centimeter in de borst zijn er meerdere kleine incisies gemaakt bij de patiënt van 65 jaar. De man had longfibrose. De operatie heeft vijf uur geduurd.
“We dragen bij aan het verbeteren van de klinische praktijken die het dagelijks leven van onze patiënten draaglijker maken” volgens Manuel Balcells, de regionale minister van Volksgezondheid van
Catalonië.
Tot nu toe was een longtransplantatie alleen mogelijk door een grote incisie te maken waarbij de borstkas geopend moest worden. Door het gebruik van de robot kan er nu een transplantatie plaatsvinden met een opening van slechts acht centimeter aan de onderkant van het borstbeen, net boven het middenrif.
Het gaat om een techniek die zo min mogelijk invloed heeft op het leven van de patiënt, omdat er veel minder pijn gevoeld wordt en omdat de methode minder agressief is. Ook het herstelproces na de operatie is veel minder risicovol, omdat er minder lang medicatie genomen hoeft te worden die het immuunsysteem platlegt voor het niet afstoten van het nieuwe orgaan. Bovendien is de wond op zich ook veel kleiner.
De patiënt waarbij de operatie werd uitgevoerd is Xavier. Hij is 65 jaar oud en werd 18 jaar geleden gediagnosticeerd met longfibrose. Hij twijfelde geen seconde over het aanbod om geopereerd te worden met een robot. “Ik leef al mijn hele leven omringd door machines. Ik begreep dat alles wat een robot doet veel preciezer is dan de menselijke hand”, aldus Xavier. Hij zegt ook dat hij geen pijn heeft gevoeld na de operatie. Dat is erg bijzonder omdat de operatie voor een longtransplantatie altijd als één van de pijnlijkste operaties beschouwd werd.
Doelgerichte immunotherapie via ‘rijstkorrel’
Amerikaanse onderzoekers hebben een manier gevonden om pancreaskanker te behandelen door immunotherapie rechtstreeks in de tumor toe te dienen aan de hand van een apparaatje dat kleiner is dan een rijstkorrel. Dat geeft niet alleen een beter resultaat, maar ook veel minder bijwerkingen.
Onderzoekers van het Houston Methodist Academic Institute hebben daarom een speciaal apparaatje ontwikkeld - nanofluïdisch drug-eluting seed of kortweg NDES. NDES kan een aanhoudende lage dosis CD40 monoklonale antilichamen toedienen, een veelbelovend immuno therapeutisch middel, en dat rechtstreeks in de tumor.
Uit onderzoek bij muizen bleek dat er al tumorreductie was bij een vier keer lagere dosis dan wat bij traditionele immunotherapiebehandeling wordt toegediend. Maar er is nog beter nieuws, vertelt onderzoekster Corrine Ying Xuan Chua: “Hoewel het NDES-apparaat slechts in één van de twee tumoren in hetzelfde proefdier werd ingebracht, konden we ook tumorreductie constateren in de tumor zonder het apparaat. Dat betekent dat lokale behandeling met immunotherapie de immuunrespons kan activeren om andere tumoren aan te pakken. Eén proefmuis bleef zelfs tumorvrij gedurende de 100 dagen van observatie."
"Ons doel is de manier waarop kanker wordt behandeld te veranderen. Wij zien dit apparaat als een levensvatbare benadering om op een minimaal invasieve en effectieve manier de pancreastumor binnen te dringen, waardoor een meer gerichte therapie met minder medicijnen mogelijk wordt," aldus Alessandro Grattoni, co-auteur van de studie en voorzitter van de afdeling Nanomedicine van het Houston Methodist Research Institute.
Aanvullend laboratoriumonderzoek moet de effectiviteit en veiligheid van deze toedieningstechnologie verder bepalen, maar de onderzoekers zijn hoopvol dat deze methode kan ingezet worden voor kankerpatiënten in de komende vijf jaar.
(Bron: gezondheid.be 18 april 2023)
Op 26 januari hebben we onze eerste gespreksgroep 'Polycytische lever en/of nieren' gehouden. We waren met een achttal personen en iedereen leek het een heel interessante formule te vinden en alvast voor herhaling vatbaar.
Nu zijn we een paar maand verder en zouden we eventueel overwegen om opnieuw zo'n gespreksgroep te organiseren, op voorwaarde dat er genoeg interesse is natuurlijk.
Wij zouden opteren voor woensdag 31 mei 2023 (van 13.30u t/m +/- 16.00u).
Graag horen wij van jullie wie er interesse heeft. Een deelname aan de eerste gespreksgroep in januari is zeker geen vereiste.
Elk lid dat interesse heeft, kan aansluiten.
Wie interesse heeft en graag wil deelnemen aan deze gespreksgroep, gelieve in te schrijven via hepatogent@outlook.be en dit graagvóór 3 mei 2023.
Nadien krijgt u van ons een mail met de juiste plaats (binnen het UZ Gent) waar de gespreksgroep zal doorgaan.
We hopen hiermee een vervolg te kunnen geven aan de interesse van de vorige gespreksgroep.
Schriftelijke vraag van volksvertegenwoordiger Melissa Depraetere aan minister van Economie, dhr. Dermagne betreffende uitsluiting hospitalisatieverzekeringen
Mijnheer de minister,
Heel veel mensen hebben een hospitalisatieverzekering afgesloten. Bij een opname vraagt de verzekering vaak om een gedetailleerd hospitalisatieverslag. Wanneer de reden van opname een stoornis betreft in het gebruik van alcohol, dan wordt het dossier bijna altijd geweigerd. Meestal staat dat vermeld bij de uitsluitingen in de polis zoals bijvoorbeeld "ziektes of ongevallen als gevolg van alcoholisme, verslaving of een overdreven gebruik van geneesmiddelen". Ook jaren nadien als een opname vermoedelijk het gevolg zou zijn van alcoholisme. Zo komen ze niet tussen bij bvb een levertransplantatie waar toch nogal wat kosten bij komen kijken of mensen die ooit opgenomen geweest zijn om af te kicken en vele jaren later opgenomen worden voor bvb een cirrose.
Op zich kan je hier als patiënt weinig aan doen want je kan niet naast het contract dat je ooit getekend hebt of van je werkgever gekregen hebt. Nochtans zijn de artsen niet akkoord met deze vorm van uitsluiting, het is namelijk een erkende ziekte.
Mijn vragen mijnheer de minister:
- Hoeveel dossiers, waar de reden van opname een stoornis betreft in het gebruik van alcohol, werden de afgelopen 5 jaar geweigerd?
- Hoeveel klachten ontvingen jullie over weigering/tussenkomst hospitalisatieverzekering bij opname omwille van een stoornis die te maken heeft met het gebruik van alcohol de afgelopen 5 jaar? Hoeveel van deze klachten werden positief afgehandeld?
- Is er een mogelijkheid om deze brede vorm van uitsluiting aan te pakken? Kan dit uit de polis gehaald worden? Of bepaalde vormen vb: na zoveel jaar clean te zijn?
Alvast bedankt.
Melissa Depraetere
Volksvertegenwoordiger VOORUIT
Medische app om je huid op plekjes te helpen controleren.
In 2022 vroeg men mij op dermatologie UZGent om deel uit te maken van een studie om een app te ontwikkelen waarbij je zelf een foto kan nemen van een verdacht huidvlekje en de app je een advies geeft.Men zei me ook dat het mogelijk was dat een firma dit ging commercialiseren.
Ik ben dan even op zoek gegaan en voor Vlaanderen was het vooral Skin Vision die reclame maakt.
Ik heb nogal wat bedenkingen bij deze vorm van geneeskunde op afstand en ben dus op onderzoek gegaan om hier een review te kunnen schrijven.
Testaankoop gezond heeft in haar mei nummer 2023 een uitstekend artikel geschreven over het risico op huidkanker en herkennen van verdachte vlekjes. Over Skin vision blijven ze een beetje op de vlakte, deze app is de meest onderzochte en zou de beste resultaten kennen bij vergelijkend onderzoek. TA Gezondheid kiest voor een grondige bespreking van de preventie van huiskanker en richtlijnen om zelf verdachte vlekken te herkennen eerder dan de app uit te testen.
Zoals dikwijls moet men eerst kijken naar Nederland voor onderzoek op vlak van consumenten bescherming. Zo heeft de consumentenbond meerdere apps vergeleken, alleen Skin vision is bij ons gekend.
Huidplekjes werden zowel door dermatologen als Skin vision bekeken en beiden zagen de verdachte vlekjes. De app zag er ook meer als huidkanker maar onterecht.Deze app is erg voorzichtig met een advies en stuurt snel door naar de arts wat op zich goed is.
Het blijkt wel dat het feit dat men zelf een vlekje moet opmerken, fotograferen en nadien al dan niet een afspraak maken met een arts, de patiënt een onzeker gevoel geeft.Ofwel angst als het een (verkeerd) alarm is ofwel een mogelijke onterechte geruststelling.
In een klein onderzoek was een flink deel van de proefpersonen van mening dat ze meer vertrouwen hebben in een doktersbezoek.
Tegelijk ontdekten de dermatologen in het onderzoek huidkanker op een plek die de patiënt zelf over het hoofd had gezien of niet verdacht vondt.
Zelf zie je nu ook niet alle plekjes op je lichaam.
Ik wil er ook aan toevoegen dat niet iedereen in staat is om de beste foto’s te nemen: lichtinval, scherpte en kleur zijn van het grootste belang bij het beoordelen van huidvlekken.
Privacy
Er is altijd een risico dat als je de website van een app bezoekt , je nadien bestookt wordt met reclame.Bij Skin vision is dat niet zo.
Conclusie:
de basis idee is dat een medische app de zorgverlener niet kan en mag vervangen en dus oordeelkundig moet gebruikt worden naast of bovenop een consultatie.
Aangezien de app eerder te veel en onnodig alarm slaat, stelt zich de vraag wat de toegevoegde waarde is om de patiënt al dan niet gerust te stellen.
Skin vision motiveert zelf haar product door te vergelijken met de check bij de tandarts op gaatjes maar het verschil is wel dat bij een app je zelf de controle doet.
Ter info
Helan en Partena bieden Skin vision gratis aan voor hun leden
De CM komt tussen voor een bepaald bedrag.
Zelf heb ik geen abonnement (50 euro per jaar ) genomen maar blijf ik bij de oude werkwijze,
ik kijk zelf elk kwartaal naar verdachte vlekjes (jeuken, vergroot, verkleurd, bloeden,..) en laat mijn echtgenote ook een inspectie doen. Als we echt iets verdacht zien of twijfelen dan vraag ik een afspraak op huidziekten UZGent ( triage tel 09 332 22 87 voor versnelde consultatie en zeg dat je LTx bent ) maar als de wachtduur te lang is dan is er uiteraard je huisarts waar je altijd sneller op consultatie kan.
Persoonlijk ben ik volledig gewonnen voor de procedure waarbij je naar de huisarts gaat die zelf een foto doorstuurt naar de triageafdeling en indien dan blijkt dat verder onderzoek gewenst is, je een verwijsbrief opmaakt.
Dan contacteer je de polikliniek voor triage en zeg dat je een LTx bent en dat je een verwijsbrief hebt.Op deze wijze ben je snel geholpen en wordt de polikliniek iets minder belast.
Uw webmaster
Hieronder een dubbelintervieuw met Prof. Dr. Van Vlierberghe en Prof. Dr. Tytgat, verschenen op HLN.BE.
Conclusie? “Alcohol zou verboden kunnen zijn”
Bij de gemiddelde Vlaming tikt het aantal alcoholconsumpties gauw aan. Tel dat glas wijn in de zetel, de paar pintjes aan de toog en het aperitief in het weekend maar eens bij elkaar op. Volgens Sciensano drinkt een op de tien Vlamingen meer dan tien glazen alcohol per week, dat is zogenaamd ‘riskant alcoholgebruik’. Opvallend: de 55- tot 64-jarigen scoren het hoogst.
De vergiftiging van dronkenschap
We durven het weleens te vergeten omdat het zowat overal verkrijgbaar is en geserveerd wordt, maar alcohol is allesbehalve gezond en zorgt voor een waaier aan reacties in ons lichaam. Wie regelmatig een glaasje drinkt, kent ongetwijfeld het allerbekendste effect van alcohol: een kater. Vervelend, maar het gaat in principe wel voorbij, zegt toxicoloog Jan Tytgat. Al is het een goed bewijs van hoe giftig alcohol in essentie is.
“Een kater is een gevolg van dronkenschap, de acute vorm van een glaasje te veel drinken. Je voelt je belabberd, bent misselijk, hebt hoofdpijn of moet overgeven. De vergiftiging van dronkenschap is trouwens des te gevaarlijker als je jonger bent, omdat je nog een aantal organen hebt die aan het groeien zijn.”
“Heb je écht veel gedronken, dan kan je zelfs sterven van dronkenschap. De dodelijke bloedconcentratie voor alcohol is gemiddeld zo'n vier promille bij een volwassen persoon. Dat is het equivalent van twintig pintjes ad fundum drinken, of een fles whiskey of wodka.”
Twintig pintjes of ‘maar’ twee: vanaf hoeveel glaasjes is alcohol drinken ongezond?
Maar de meesten onder ons drinken waarschijnlijk niet standaard twintig pinten of een fles whisky op een avond. Wat is de aanbevolen maximumhoeveelheid? Jan Tytgat: “De gezondheidsraad adviseert voor volwassenen op weekbasis een maximum van tien glazen. Wie standaard acht glazen drinkt en dat elke dag doet, wordt als alcoholist beschouwd, maar er is geen zwart-witte lijn te trekken tussen iemand die weleens een glaasje te veel drinkt en een alcoholist. Ook wie ‘slechts’ drie, vier glazen per dag drinkt, is écht ongezond bezig.”
Leverspecialist Hans Van Vlierberghe bevestigt dat: “Er is geen veilige ondergrens wat drinken betreft. Het is niet omdat je geen alcoholist bent, dat je gespaard blijft van de gevolgen van alcohol. Ook zonder dat je eraan verslaafd bent, is alcohol toxisch. Er zijn mensen die twee consumpties per dag drinken en die complicaties krijgen aan hun lever. Het sociaal gebruik van alcohol kan al voldoende zijn om met verscheidene problemen te maken te krijgen.”
Effect op je hersenen
Tytgat: “Wie begint te drinken, ervaart meteen het plezierig gevoel van lichte euforie. Maar alcohol is en blijft een verdovend middel met een effect op het hele lichaam, en niet het minst op de hersenen. Als je veel drinkt, ontstaat daar een demping op en dus een gebrekkige aansturing vanuit de hersenen. Dat betekent: een verminderd coördinatiegevoel en een vertraagde reactie waardoor je makkelijker valt, nadenken moeilijker gaat, je je slaperiger voelt...”
Van Vlierberghe: “Op lange termijn kunnen je hersenen zelfs verschrompelen als je veel en vaak drinkt.”
Guido Van Hal (Universiteit Antwerpen), prof. Sociale Epidemiologie en Gezondheidsbeleid: “Alcohol is in dat opzicht erg schadelijk voor jongeren. Tot vijftien jaar geleden dacht men dat de hersenen zo goed als volgroeid waren als je achttien was, maar blijkbaar zijn ze pas volgroeid rond je 23 à 24. Wie voor die leeftijd drinkt, verliest IQ-punten. Dat betekent dat jongeren dus echt dommer worden door overmatig alcohol drinken, en dat is niet alleen voor hen nefast, maar ook voor de maatschappij. Wie trouwens veel drinkt op jonge leeftijd, heeft daarnaast ook een hoger risico om veel te drinken als hij of zij volwassen is.”
Effect op je huid
Tytgat: “Je bloedvaten verwijden door alcohol. Wie chronisch te veel drinkt, kan een roodachtig effect in het gezicht krijgen.” Is dat rode effect onomkeerbaar? “Als je een bepaalde grens overschrijdt, wel. Maar eens je op dat punt bent gekomen, spreken we waarschijnlijk al over de noodzaak van een levertransplantatie. Of en hoe rood je gezicht er door alcohol gaat uitzien, is deels genetisch. Veel mensen met een alcoholverslaving zien er net grauw en bleek uit.”
Van Vlierberghe: “Vervaling van de huid komt meestal voor bij mensen die ook roken, maar het kan ook gebeuren als je geen roker bent.”
Effect op je figuur
Van Vlierberghe: “Alcohol bevat véél calorieën, zo’n zeven kilocalorieën per gram.”
Tytgat knikt: “Daardoor ga je op de klassieke plaatsen bijkomen. Bij mannen is dat vaak aan de buik, bij vrouwen aan de dijen. Veel alcohol gaat ook je hormoonbalans verstoren, en dat kan aanleiding geven tot overgewicht en zelfs obesitas, met tal van bijkomende problemen als mogelijk gevolg.”
“Mensen die alcohol gebruiken, maken ook chronisch te veel van het stresshormoon cortisol aan. Daardoor krijg je ook een gezwollen effect in het gezicht en het lichaam”, zegt Van Vlierberghe.
Effect op je lever
Tytgat: “Eigenlijk is de lever het kind van de rekening nummer één. Te veel alcohol zorgt rechtstreeks voor leverschade.”
Van Vlierberghe: “Denk aan leververvetting, leververlittekening, levercirrose en alle complicaties die daaraan vasthangen, tot zelfs leverkanker.”
Effect op andere organen
Van Vlierberghe: “Door veel alcohol te drinken, kan je diabetes ontwikkelen en chronische ontstekingen krijgen ter hoogte van je pancreas of alvleesklier, met als gevolg chronische buikpijn. Of nog erger: je kan pancreaskanker krijgen, een kanker die zéér moeilijk te genezen is. Daarnaast vermindert veel alcohol drinken de functie van je nieren, wat kan zorgen voor een nierproblematiek. Op termijn ontstaat er ook hartspierverslapping en kan je, wat je darmen betreft, te maken krijgen met chronische diarree.”
“Naast al die effecten hebben vrouwen een vijfde meer kans om borstkanker te ontwikkelen. In feite is er een algemeen verhoogd risico op kanker bij wie drinkt, net zoals een verhoogd risico op slokdarmproblemen, maagontstekingen en maagproblemen.”
Effect op je zenuwen
“Er kunnen zenuwaandoeningen ontstaan door alcohol”, waarschuwt Van Vlierberghe, “en dat uit zich in tintelingen in de ledematen. Je kan vreemde gevoelens ervaren in je armen en benen, of juist óngevoeligheden met het risico dat je je ernstig bezeert.”
Conclusie? “Alcohol zou verboden kunnen zijn”
Tytgat: “Er zijn zó veel fysieke en psychische gevolgen. Mocht alcohol nu pas worden uitgevonden, betwijfel ik of het een vergunning zou krijgen om op de markt te komen.”
Van Vlierberghe: “Het zou waarschijnlijk in een container bij ons toekomen, verborgen achter een kist bananen.”
Tytgat: “Alcohol is al sinds eeuwen met de mens verbonden. Het is een drug, want het geeft afhankelijkheid en kan leiden tot alcoholisme. En toch staan we er als maatschappij heel tolerant tegenover. De enige reden die ik kan zien om het gereguleerd te houden, is dat er gelukkig heel veel mensen wel verantwoord met alcohol kunnen omgaan. Dat moeten we ook vermelden. Maar alcohol is en blijft een stofje dat ons lichaam niét graag heeft.”
(Bron: HLN.BE)
In België is onlangs een oudere persoon overleden nadat die gedurende twee maanden dagelijks een vitamine D-capsule had ingenomen. Nochtans was er slechts een maandelijkse toediening voorgeschreven. Het federaal agentschap voor de geneesmiddelen FAGG waarschuwt gebruikers van de populaire supplementen.
“Deze persoon had gedurende twee maanden dagelijks een hoog gedoseerde vitamine D-capsule ingenomen, terwijl een maandelijkse toediening was voorgeschreven”, zegt het FAGG. De patiënt werd na verloop van tijd apathisch. Een bloedonderzoek na het overlijden bevestigde een overdosis aan vitamine D. Behalve zijn hoge leeftijd had de persoon geen andere risicofactoren.
Waarschuwing
Omdat vitamine D-capsules populair zijn, vooral in de winter om het gebrek aan zonlicht goed te maken, stuurt het FAGG nu een waarschuwing uit om goed de bijsluiter van de supplementen te lezen en de huisarts of de apotheker om raad te vragen. “Specialiteiten met een hoge concentratie aan vitamine D of vitamine D-derivaten kunnen gemakkelijk een intoxicatie veroorzaken wanneer er fouten in de dosering worden gemaakt. Het is absoluut noodzakelijk om de doseringsaanbevelingen op te volgen”, klinkt het, zeker bij oudere mensen.
Volgens het FAGG is het ook belangrijk om bij de inname van vitamine D-capsules rekening te houden “met alle mogelijke bronnen van vitamine D, zoals andere vitamine D-bevattende geneesmiddelen, vitamine D-verrijkte voedingsmiddelen en voedingssupplementen”. Op een internationaal congres van antigifcentra wees het centrum in Milaan vitamine D aan als de vijfde meest voorkomende oorzaak van medicatiefouten-gerelateerde oproepen.
Zo kan je jezelf en je familie beschermen tijdens de feestdagen
Beste mensen,
Graag willen we allemaal de eindejaarsdagen zo gezellig en vooral 'veilig en gezond' doorbrengen.
Maar wanneer we de laatste dagen naar het Nieuws kijken, dan merken we op dat corona, RSZ en griep niet uit de actualiteit te houden zijn.
Daarom hieronder toch een aantal aanbevelingen om het jaareinde optimaal te laten verlopen én het Nieuwe Jaar 'gezond en wel' aan te vatten.
Bron: VRT.be
- De cijfers stijgen weer: moeten we ons zorgen maken?
Na de twee vermaledijde coronajaren gaan we nu voor het eerst een winter (be)leven mét het virus. En zoals vooraf voorspeld - want door het winterse weer zitten we met zijn allen weer meer binnen - zijn de coronacurves weer aan het klimmen.
Terwijl het aantal bevestigde coronabesmettingen maar licht gestegen is, is het aantal ziekenhuisopnames de afgelopen week fors gestegen: met 27 procent. Concreet betekent dat dat de afgelopen week gemiddeld 126 covidpatiënten in het ziekenhuis werd opgenomen. In totaal liggen nu bijna 2.000 mensen met covid in het ziekenhuis.
Moeten ons nu zorgen maken, in de aanloop naar de eindejaarsfeesten? Niet meteen als je in goede gezondheid verkeert, stelt Sciensano-viroloog Steven Van Gucht gerust.
“Er zijn relatief weinig mensen die in het ziekenhuis belanden”, duidt hij de cijfers. “Er zijn ook heel weinig mensen die op intensieve zorgen belanden”, weet hij. Op dit moment liggen er 81 covidpatiënten op intensieve. Ter vergelijking: op het absolute piekmoment, in november 2020, waren dat er maar liefst 1.474.
- Ook RSV en griep zijn in opgang: hoe komt dat?
Naast het coronavirus zijn de laatste weken ook RSV - bij kinderen - en griep - bij volwassenen - aan een opmars bezig.
Op zich is dat heel normaal in deze periode van het jaar, zegt Steven Van Gucht. Alleen is daar nu het coronavirus bij gekomen, als derde belangrijk virus dat ziekte kan veroorzaken.
- Is onze immuniteit verzwakt na twee coronajaren?
Verschillende ziekenhuizen zeggen dat ze dit jaar een ongezien aantal patiënten zien met aandoening van de luchtwegen. Toch tonen de cijfers volgens viroloog Steven Van Gucht geen piek die hoger is dan normaal in gewone novembermaanden.
Als er nu meer ademhalingsziekten zijn dan de voorbije twee jaren, betekent dit dat onze immuniteit de afgelopen twee jaren dan verzwakt is door de coronamaatregelen, die ons ook tegen andere ziektes beschermden?
Volgens Steven Van Gucht is er met ons immuunsysteem niets bijzonders aan de hand op dit moment. “Dat is nog altijd perfect in staat om te reageren wanneer we besmet worden met een of ander virus of een bacterie.”
“De coronamaatregelen, zoals de mondmaskers, hebben onze immuniteit op zich niet aangetast. Wel zijn we de afgelopen twee jaren minder blootgesteld aan het griepvirus of RSV”, legt Van Gucht uit.
Daardoor heeft ons afweersysteem geen boost gekregen, waardoor meer mensen nu vatbaar zijn voor een nieuwe besmetting. Van Gucht verwacht echter dat dit de volgende winter weer zal normaliseren.
- Moeten we ergens op letten tijdens de feestdagen?
De aanwezigheid van de verschillende virussen mogen ons zeker niet meer afschrikken om gezellig Kerstmis en Nieuwjaar te vieren, stelt Steven Van Gucht ten slotte gerust. “Het is belangrijk dat we elkaar zien, zeker tijdens deze donkere dagen.”
Hij merkt wel op dat we nog altijd een aantal best een aantal voorzorgsmaatregelen als er op een feest gasten met een zwakke gezondheid aanwezig zijn. “Meestal weten we perfect wie dat zijn.”
Concreet adviseert de viroloog om voldoende verse lucht in de ruimte te voorzien. “Dat kan door ramen en deuren op een kier te zetten of af en toe eens goed te verluchten, zodat er niet te veel ziekteverwekkers in de lucht komen.”
En wie zichzelf ziek voelt, wordt aangeraden om beter thuis te blijven. Ga je toch ziek naar een feest, dan kan je nog altijd een mondmasker dragen of voldoende afstand houden van anderen van mensen met een kwetsbare gezondheid. “Zeg ook gerust dat je wat keelpijn hebt of niet 100 procent bent en dat het beter is om wat uit je buurt te blijven en geen kus te geven.”
Geniet van de Kersttijd!
Erwin Cosijns
Voorzitter Hepatotransplant-Gent vzw
Ook apothekers mogen voorschrijven
U kan uw vaccinatie rechtstreeks afhalen bij de apotheker, zelfs als u geen voorschrift van een arts heeft. In dit geval kan de apotheker zelf een voorschrift maken en u het vaccin afleveren. U moet dus enkel één keer naar de dokter: om u te laten inenten.
Deze maatregel zorgt ervoor dat patiënten sneller het vaccin ontvangen. Ze vermindert ook de werklast van (huis)artsen. Zij kunnen zo meer tijd spenderen aan het verderzetten van andere behandelingen en vermijden dat noodzakelijke zorg wordt uitgesteld.
Opgelet: het toedienen van het vaccin blijft de verantwoordelijkheid van de arts. Uw arts moet u inenten (of het laten doen door een verpleegkundige).
Als apotheker kan u het vaccin voorschrijven wanneer:
- U het vaccin aflevert in een openbare apotheek (deze maatregel is dus niet geldig in de ziekenhuisapotheek)
- U het vastgelegde voorschrijfprotocol volgt, en dus de leeftijd van de patiënt verifieert, nagaat of die geen gevaarlijke allergieën heeft, en hen inlicht over de bewaring van het vaccin (koud).
- U de aflevering registreert in het voorschriftenregister zodat de informatie beschikbaar is in het Gedeeld Farmaceutisch Dossier (GFD) van de patiënt.
Hoeveel kost een vaccinatie voor de seizoensgriep?
Bij de apotheek
De kostprijs van het vaccin bedraagt 16,60 EUR. De terugbetaling hangt af van of de patiënt al dan niet tot een risicogroep behoort.
- Patiënten uit de risicogroepen betalen slechts 4,08 euro voor het griepvaccin (2,45 euro, voor mensen die een verhoogde tegemoetkoming genieten).
- Patiënten die niet tot de risicogroepen behoren, betalen 16,60 euro.
Bij de dokter
Artsen kunnen voor het voorschrijven, en het toedienen van vaccins de derdebetalersregeling toepassen. In dit geval betaalt u enkel het remgeld.
Aandacht ! Transplantatie patiënten hebben er zeker baat bij om zich ook te laten inenten tegen pneumokokken.
Vraag er zelf naar
Ons doel
- het verlenen van morele en materiële steun aan levertransplantatiepatiënten en hun naasten, voor en na de transplantatie
- het benadrukken en promoten van de levensbelangrijke orgaandonatie
Ons aanbod
- het verstrekken van informatie via persoonlijke contacten, publicaties, eigen nieuwsmeldingen en bijeenkomsten
- patiëntenbezoeken in het UZ Gent en thuis ( op speciale aanvraag )
Mededeling van het UZ Gent op 23 maart 2023
Kom je binnenkort naar ons ziekenhuis als bezoeker of patiënt? Dan hoef je niet langer een mondmasker te dragen. Je zorgverlener zal tijdens de consultatie of behandeling wel nog een masker dragen om jou te beschermen.
Draag wel nog een mondmasker als je op bezoek gaat bij patiënten met een lage immuniteit of als je zelf een lage immuniteit hebt. Die richtlijn gold ook al in precovidtijden. Ook wie verkouden is, moet een mondmasker op. En bezoek je een patiënt met covid, dan is een FFP2-masker verplicht.
Maak jij het soms ook mee dat jouw geneesmiddel plots niet meer te verkrijgen is bij de apotheek? Of heb je dit nog niet ervaren, maar maak je je wel zorgen? Heel vervelend! Zeker als je omwille van je chronische ziekte heel wat medicatie moet nemen en dit belangrijk is voor je kwaliteit van leven. Omdat het Vlaams Patiëntenplatform hier vaak klachten over krijgt en het ook een actueel thema is in de media, willen ze hiermee aan de slag.
Via deze vragenlijst willen ze in kaart brengen hoeveel patiënten hiermee geconfronteerd worden, wat de gevolgen hiervan zijn voor jouw kwaliteit van leven en hoe je hierover geïnformeerd wordt. Jouw deelname helpt om dit in kaart te brengen en stappen te ondernemen naar het beleid.
Laat het VPP via de bevraging weten of jij hier al mee geconfronteerd werd.
De bevraging kan je terugvinden via de volgende link: https://nl.surveymonkey.com/r/onbeschikbaarheden
Deze kan nog ingevuld worden tot en met 16 juli.
Van harte dank voor uw medewerking!
We zijn weer thuis!
Hier het laatste bericht over 'de EASL'. Iedereen in de leverwereld zegt: ik ga naar de EASL en bedoelt dit grote internationale congres, dat helemaal niet zo heet. De naam is International Liver Congres, de ILC. Ik denk dat als je vraagt: ga je naar de ILC?, het merendeel zal zeggen: 'oh, waar gaat dat over? Waar en wanneer is dat?' Het is net als je Spa rood bestelt en niet gek opkijkt als je Sourcy en een ander merk krijgt. EASL is de naam van de grote Europese koepel. In de Verenigde Staten heb je de AASLD en er zijn nog wat kleinere zusterorganisaties in Afrika, Azië en Zuid Amerika. De AASLD organiseert ook een congres zoals dit. Vaak gaan artsen naar de AASLD omdat ze niet naar de EASL konden gaan. Dat heeft te maken met het feit dat er toch dokters moeten achterblijven om voor jullie te zorgen. Al lijkt het natuurlijk dat 'iedereen' er was.
In mijn vierde vlog vertelde ik over de laatste sessies 'voeding bij de cirrose'en de naamswijziging van Non Alcoholic Fatty Liver Disease naar Steatosis Liver Disease. Wij praten altijd over Leververvetting en dat er twee soorten zijn: de alcoholische en de niet-alcoholische leververvetting. Ook die namen veranderen een beetje.
Ik heb al een paar weken een brochure over leververvetting klaarliggen. Alle artsen zijn er laaiend enthousiast over. Ik wacht nog op een goedkeuring van de EASL. Ik geloof dat ik daar al over schreef. Ze weten dat ik een paar zaken in de tekst moet aanpassen en dan is de brochure meteen helemaal conform de nieuwe naam. Het is best bijzonder dat de NLV brochure uitgeeft die straks door artsen aan hun patiënten meegegeven wordt.
Ik heb niet zoveel bericht over de hele zeldzame ziekten. Daar was ook aandacht voor met mooie presentaties. De allerlaatste sessie die ik bijwoonde ging over Alfa1 Antitrypsine. Dat is een aandoening die ook in de longen voorkomt. Er zijn veelbelovende medicijnen. Probleem is vaak dat een goed medicijn voor de aandoening in de lever lijkt te zijn, weer slecht is voor de longen en vice versa. Maar er is nu een medicijn waarbij dit niet het geval is.
Het is nog steeds in studieverband, dat betekent dat het nog wel een tijd kan duren voordat het een standaardtherapie wordt. Het LUMC (Leiden) is hier nauw bij betrokken omdat zij toch wel in Nederland als expertisecentrum worden gezien. Van de zomer ga ik online de sessies over de hele zeldzame aandoeningen terugkijken en als er iets bijzonders is, zal ik dat zeker melden.
Groetjes, José
Groeten van José uit Wenen: dag 3 (vrijdag) zit er op.
Langzaamaan zie je bij iedereen de wallen tot op de knieën zakken. Maar we houden vol. De sfeer is opperbest. In mijn vlog heb ik al verteld over de sessie over jeuk en andere zaken. Waar ik het nog niet over heb gehad is over de lezing over alcoholgerelateerde leverziekten. Dr. Ramon Batallier uit Spanje hield een imposante, gepassioneerde presentatie. Eerst vertelde hij over mevrouw Nice, een vrouw met een alcoholprobleem. Aan de hand van haar nam hij ons mee in de ontstane leverproblematiek en hoe dat aan te pakken. Hij raakte iedereen recht in het hart.
Ik ben toch maar naar de microfoon gelopen en heb hem verteld wie ik was (geloof dat hij dat wel wist) en verteld dat wij leden hebben met alcohol-gerelateerde leverziekten. Dit zijn onze ‘stille’ leden die nooit wat vragen. Dat heeft ongetwijfeld met het stigma ‘eigen schuld dikke bult’ te maken.
Ik heb hem bedankt voor zijn passie voor deze groep patiënten. Dat we in Nederland ook gepassioneerde artsen voor deze doelgroep hebben, weten jullie. In de laatste NLVisie staat het mooie dubbelinterview met dr. Hanneke van Soest en één van haar patiënten. Na afloop kwam hij meteen naar me toe en zei geraakt te zijn door mijn woorden… En of ik hem wilde mailen, want de EASL is bezig met nieuwe richtlijnen voor alcohol-gerelateerde leverziekten en hij wil graag dat ik mijn input lever vanuit patiëntenperspectief.
Dat is zo’n eervol verzoek dat ik niet durfde te zeggen: ik wil wel, maar heb het eigenlijk al zo druk… Mijn passie wint het dan toch weer van mijn verstand. Daar heb ik wel vaker last van.
Hier nog meer hoogtepunten van vandaag.
- Er zijn de resultaten van een studie over fecale microbiotatransplantatie gepresenteerd. De kern is dat als de darmbarrièrefunctie herstelt (en die is vaak slecht bij mensen met een gevorderde cirrose) en het ammoniakmetabolisme (stofwisseling) bij deze patiënten vermindert.
- Er waren spannende bevindingen over de werkzaamheid van het medicijn naltrexon bij het verminderen van het verlangen naar alcohol bij patiënten met cirrose.
- In het symposium over levertransplantatie werden actuele onderwerpen besproken, waarbij de grenzen van transplanteerbaarheid werden verlegd.
- Er is onderzoek gedaan naar endoscopische sleeve-gastroplastiek als effectieve behandeling voor NASH (leverontsteking bij ernstige leververvetting).
Het zijn nieuwe baanbrekende inzichten die ongetwijfeld nog eerst veel vervolgonderzoek nodig hebben voordat het mogelijk een standaardbehandeling kan worden
Naamswijziging Non Alcoholic Fatty Liver Disease (niet-alcoholische leververvetting)
Leververvetting is hét grote onderwerp van dit congres. Het is een maatschappelijk probleem waarbij de schade voor mensen steeds zichtbaarder wordt. De naam wordt door vele patiënten als stigmatiserend ervaren. Het komt ook bij kinderen voor: dan is de naam al helemaal raar.
Vanuit de medische hoek is erkend dat een naamswijziging nodig was. Als je de naam van een merk pindakaas wilt wijzigen, vraag je een reclamebureau. Bij dit soort naamswijzigingen werkt dat niet. Er spelen veel factoren een rol: dekt de naam de lading wel, blijft het medisch overeind, geeft de nieuwe naam niet een nieuw stigma en ga zo maar door.
Ik denk dat bijna twee jaar geleden een Nomenclature is gestart. Dat is een sjieke naam voor het proces van een naamswijziging. Daar heeft een groep van circa 60 mensen aan meegewerkt. Ik maakte ook deel uit van die groep. Er zijn vele discussies en stemrondes geweest.
Zaterdagochtend wordt de officiële naam onthuld. Maar dan zijn we er nog niet. Zo moeten we in Nederland dan nog kijken hoe we het gaan doen met de vertalingen. En dat kan consequenties hebben voor de NLV-brochure Leververvetting die binnenkort gelanceerd wordt. Maar dat komt wel goed. De inhoud zelf zal er niet van veranderen.
Volgende week horen we of het bestuur van de EASL akkoord is met de inhoud van de brochure. Normaal hoeven we echt geen toestemming te vragen hoor, maar omdat deze brochure gebaseerd is op de internationale richtlijn, moet dat wel. Mij is al toegefluisterd dat het zeker in orde komt.
Ik ga vast mijn koffer pakken: morgen de laatste dag!
Tot morgen! Groetjes, José Willemse
José op het Internationale levercongres te Wenen dag 2
Interessante bijeenkomst over hepatitis B: nog steeds een belangrijk onderwerp, Hepatitis B is nog steeds niet te genezen, wel goed te behandelen. Zorgwekkend is dat het wereldwijd weer toeneemt. Maar gelukkig zijn er wel positieve berichten over verbeterde behandelingen te melden.
Om half negen zat ik op de eerste rij: arts-onderzoeker Romée Snijders hield een presentatie over haar onderzoek, kwaliteit van leven bij auto-immuun leverziekten.
Daarnaast waren er presentaties over PSC en PBC. Snel door naar een andere locatie. Daar gaf ik op een bijeenkomst over leververvetting een presentatie over de impact van het hebben van leververvetting op de kwaliteit van leven. De rest van de dag doorgebracht met de ERN Rare-Liver.
Hier nog wat hoogtepunten van de dag:
Zoals een aantal jaar geleden het congres bol stond van presentaties over hepatitis C, staat het nu bol van de leververvetting. Er zijn toch schrikbarende cijfers van wetenschappelijk onderzoek over de combinatie leververvetting en leverkanker, en dan de vorm HCC. Maar er zijn lichtpuntjes te melden voor de toekomst van de behandeling van de vorm NASH, de vorm van leververvetting die gepaard gaat met cirrose.
Er zijn nieuwe perspectieven in het onderzoek naar leverkanker.
Er zijn nieuwe geneesmiddelen in ontwikkeling die de overleving en decompensatie bij mensen met ernstige cirrose verbeteren.
Er waren ook lezingen over ontstekingsreacties bij chronische leverziekten. Deze sessie ging dieper in op de complexiteit van leverziekten en maakte de weg vrij voor innovatieve benaderingen in de behandeling ervan. Maar er is nog een lange weg.
Uiteraard valt ook hier regelmatig het woord AI, Artificial (kunstmatige) Intelligentie in de wereld van leverziekten, de hepatologie. Tijdens de persconferentie werd er ook over gesproken. Ik vind het toch fijn dat AI nu gezien word als een hulpmiddel bij diagnostiek. Ook vanavond was het onderwerp tijdens het eten. Iedereen ziet het echt als een mogelijk hulpmiddel, maar zo zeiden ze: ik wil de patiënt gewoon zien, zien hoe iemand beweegt en kan vertellen hoe het gaat. Eigenlijk maken we veel gebruik van AI zonder het te weten. Maar ik weet wel dat AI niet de leverzorg gaat overnemen.
Ook zijn er weer Meet-the-Expert-sessies geweest over verschillende onderwerpen als:
- de behandeling van alfa-1-antitrypsinedeficiëntie.
- streven prioriteit geven aan symptoombehandeling voor optimale voedingsinname bij leveraandoeningen
- praktische benaderingen van immunosuppressieve therapieën na levertransplantatie
- goedaardige levertumoren
Hepatotransplant GENT dankt José van de Nederlandse Leververeniging voor haar verslaggeving en kijkt uit naar de teksten die ze zal meebrengen.
Onze vzw heeft toestemming om content van de NLV te gebruiken op voorwaarde van bronvermelding.
https://www.leverpatientenvereniging.nl
Voor u geselecteerd : Ziekenhuiseten gezonder. Het kan en moet stukken beter en mag niet louter een kostenplaatje zijn.
klik voor het artikel op de link
https://sampol.be/2023/07/maak-ziekenhuiseten-gezonder
Wees voorzichtig met bewaren van eetresten!
Nu er opnieuw warm weer wordt voorspeld voor de komende dagen, zullen de barbecuestellen opnieuw massaal worden aangestoken. Gezellig toch, samen met familie en vrienden samen zijn tijdens een gezellige barbecue. En meestal mag dan ook de pasta niet ontbreken.
Daarom wil ik dan ook even jullie aandacht trekken op het volgende:
Bewaar je gekookte pasta niet langer dan 2 dagen: "Je kan er ernstig ziek van worden"
Koude pastasalades zijn erg populair bij een zomerse barbecue, maar je let er toch maar beter mee op. Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden. In het ergste geval kan het zelfs fataal zijn.
De grootste risicobacterie voor deegwaren zoals pasta en rijst is de Bacillus cereus bacterie", legt Hélène Bonte van het FAVV uit. "Dat is een bacterie die van nature voorkomt in pasta of rijst, maar het probleem is dat het een zogenaamde "spoorvormer" is. Dat wil zeggen dat die bacterie sporen nalaat en als die sporen zich ontwikkelen kunnen ze toxines produceren."
En het zijn net die toxines die gevaarlijk kunnen zijn. "Je kan er ziek van worden. Bij een doorsnee persoon gaat het om overgeven. Bij risicopersonen, zoals jonge kinderen, ouderen, mensen met een verzwakt immuunsysteem of zwangere vrouwen, kan het ernstige implicaties opleveren, vooral aan de lever. In het verleden zijn er al voorbeelden van kinderen die gestorven zijn nadat ze bedorven pasta hebben gegeten."
Hoe kan je gekookte pasta best bewaren?
"Je kan spoorvorming voorkomen door de pasta, nadat je die gekookt hebt, zo snel mogelijk af te koelen. De gouden regel is om gekookte pasta of rijst binnen de twee uur onder de 10 graden Celsius te krijgen.
Bewaar de pasta dus altijd in de koelkast en haal hem er alleen dan uit om hem meteen te serveren. Bij een barbecue raden we aan om de pasta in de koelkast te bewaren en telkens in kleine hoeveelheden op tafel te zetten."
(Bron: VRT NWS)
Nieuwe terugbetalingsregeling voor raadplegingen op afstand
Vanaf 1 augustus is een telefonische consultatie of een videogesprek met je arts niet langer gratis. Tijdens de coronapandemie was er een tijdelijke regeling waarbij je geen remgeld moest betalen en deze loopt nu af. Je zal 4 euro betalen voor een videoraadpleging en 2 euro voor een telefonische raadpleging. Eén euro als je recht hebt op een verhoogde tegemoetkoming. De derdebetalersregeling is verplicht, je betaalt dus enkel het remgeld.
Je ziekenfonds betaalt raadplegingen op afstand terug onder vier voorwaarden:
- je moet al eerder bij die dokter zijn geweest of doorverwezen zijn door een andere arts;
- de telefonische of videoconsultatie gebeurt op vraag van de patiënt;
- de arts moet tijdens het gesprek toegang hebben tot jouw medisch dossier;
- bij een videogesprek moet de verbinding veilig zijn.
Daarnaast is het belangrijk dat deze zorg op afstand slechts een aanvulling is voor fysieke raadplegingen met persoonlijk contact en lichamelijk onderzoek.
Infoavond voor patiënten: hoe omgaan met een auto-immuunziekte van de lever?
Dinsdag 3 oktober 2023 | 19 uur |
Artsen en een psycholoog van het UZGent gaven voor een volle zaal een uiterst interessante uiteenzetting over zeldzame leverziekten.
MAAK EEN KOSTENRAMING VAN JE ZIEKENHUISOPNAME
Op de website van het UZG kan je voortaan zelf een kostenraming opstellen van verschillende veelvoorkomende behandelingen.
In een handomdraai krijg je dan het geschatte totaalbedrag te zien, maar ook meer gedetailleerde info zoals verblijfskosten en honoraria. Je leest er ook per behandeling hoelang je normaal gezien in het ziekenhuis moet verblijven.
Het verloop van een ziekenhuisopname kan nooit met zekerheid worden voorspeld. Een raming geeft je een idee van de kostprijs, maar de uiteindelijke factuur kan door onverwachte omstandigheden afwijken.
Surf naar onderstaande link:
Dafalgan (Paracetamol) is een goed medicament maar overdreven gebruik maakt je lever zwaar ziek.
4 gram per dag gedurende 7 dagen is een veilig advies tenzij anders voorgeschreven.
Na een levertransplantatie mag men zoveel niet nemen !
Misselijkheid en pijn in de leverstreek zijn rode lichten.
Prof.Dr. Anja GEERTS waarschuwt voor de gevaarlijke gevolgen bij misbruik.
Nog te bekijken via onderstaande link tot 7 aug 2023.
https://vtm.be/vtmgo/vtm-nieuws~3975934b-22a2-4b4d-a10c-://
www.hln.be/wetenschap-en-planeet/een-derde-meer-vergiftigingen-door-paracetamol~a6b69cd7/
Na de herstelperiode, als je weer goed kunt eten, kies dan voor gezonde voeding.
Na de transplantatie krijg je vaak meer trek. Let op je gewicht. Drink ook genoeg (1,5 liter tot 2 liter per dag, tenzij anders gezegd), liefst water, om de resten van de medicijnen die je slikt goed weg te spoelen.
Na de levertransplantatie moet je altijd medicijnen nemen om te voorkomen dat je lichaam je nieuwe lever afstoot. Sommige etenswaren of kruiden kunnen de werking van deze medicijnen veranderen.
Deze (voedings)middelen kun je beter niet nemen, want ze kunnen problemen geven:
-
Pompelmoes of grapefruit (sap en vrucht). Pas op met vruchtensap met meerdere soorten fruit!
-
Sint-janskruid
Deze vruchten kunnen ook problemen geven als je er veel van eet:
-
Clementine
-
Granaatappel
-
Pomelo
-
Bloedappelsienen Andere citrusvruchten mag je wel eten.
Gember, kurkuma en groene thee kunnen ook problemen geven als je er veel van neemt, zoals in kruidenpillen. Een beetje gebruiken om je eten op smaak te brengen mag wel.
Alcoholverbod
Na een levertransplantatie mag je nooit meer alcohol drinken. Alcohol is slecht voor de levercellen en kan reageren met de medicijnen die je slikt. Alcohol is ook slecht voor de bloeddruk en heeft geen voedingswaarde. Als je vroeger te veel alcohol dronk, drink dan ook geen alcoholvrije bieren of cocktails. Je leert dan niet om anders om te gaan met alcohol en je kunt er weer zin in krijgen. Dit vergroot het gevaar om opnieuw te starten met drankmisbruik.
Ook marihuana (cannabidiol) kan problemen geven met de medicijnen die je immuunsysteem onderdrukken. Cannabis bestaat in verschillende vormen (hennepplant, CBD-olie, cannabishars…). Gebruik dit niet.
Hygiëne in de keuken
Omdat je medicijnen neemt die je immuunsysteem onderdrukken, ben je sneller vatbaar voor infecties. Let daarom goed op de hygiëne bij het eten. In etenswaren kunnen schadelijke bacteriën zitten als ze niet goed zijn gewassen, bewaard, klaargemaakt of vervoerd.
Een foto met je telefoon nemen als diagnose ?
Medische app om je huid op plekjes te helpen controleren.
Er is in de media gesproken over een hulpmiddel bij het bekijken van verdachte huidvlekken.
Maar wat is dat nu precies en wat ben ik daar eigenlijk mee ?
Ik ben dan even op zoek gegaan en voor Vlaanderen is het vooral Skin Vision die reclame maakt.
Geneeskunde op afstand komt steeds dichter en dus ben ik op onderzoek gegaan om hier een review te kunnen schrijven.
Testaankoop gezond heeft in haar meinummer 2023 een uitstekend artikel geschreven over het risico op huidkanker en herkennen van verdachte vlekjes. Over Skin vision blijven ze een beetje op de vlakte, deze app is de meest onderzochte en zou de beste resultaten kennen bij vergelijkend onderzoek. TA Gezondheid kiest voor een grondige bespreking van de preventie van huiskanker en richtlijnen om zelf verdachte vlekken te herkennen eerder dan de app uit te testen.We blijven op dat vlak dus een beetje op onze honger zitten.
Zoals dikwijls moet men eerst kijken naar Nederland voor grondig onderzoek op vlak van consumenten bescherming. Zo heeft de consumentenbond meerdere apps vergeleken, alleen Skin vision is bij ons gekend.
Huidplekjes werden zowel door dermatologen als Skin vision bekeken en beiden zagen de verdachte vlekjes. De app bestempelde er ook meer als huidkanker maar onterecht. Deze app is wel erg voorzichtig met een advies en stuurt snel door naar de arts wat op zich goed is.
Het blijkt wel dat het feit dat men zelf een vlekje moet opmerken, fotograferen en nadien al dan niet een afspraak maken met een arts, de patiënt een onzeker gevoel geeft. Ofwel angst als het een (verkeerd) alarm is ofwel een mogelijke onterechte geruststelling.
In een klein onderzoek was een flink deel van de proefpersonen van mening dat ze meer vertrouwen hebben in een doktersbezoek.
Tegelijk ontdekten de dermatologen in het onderzoek huidkanker op een plek die de patiënt zelf over het hoofd had gezien of niet verdacht vond.
Zelf zie je nu ook niet alle plekjes op je lichaam.
Ik wil er ook aan toevoegen dat niet iedereen in staat is om de beste foto’s te nemen: lichtinval, scherpte en kleur zijn van het grootste belang bij het beoordelen van huidvlekken.
Privacy
Er is altijd een risico dat als je de website van een app bezoekt , je nadien bestookt wordt met reclame.Bij Skin vision is dat niet zo.
Conclusie:
de basisidee blijft volgens mij terecht dat een medische app de zorgverlener niet kan en mag vervangen en dus oordeelkundig moet gebruikt worden naast of bovenop een consultatie.
Aangezien de app eerder te veel en onnodig alarm slaat, stelt zich de vraag wat de toegevoegde waarde is om de patiënt al dan niet gerust te stellen.
Skin vision motiveert zelf haar product door te vergelijken met de check bij de tandarts op gaatjes maar het verschil is wel dat bij een app je zelf de controle doet.
Ter info
Helan en Partena bieden Skin vision gratis aan voor hun leden
De CM komt tussen voor een bepaald bedrag.
Zelf heb ik geen abonnement (50 euro per jaar ) genomen maar blijf ik bij de oude werkwijze, ik kijk zelf elk kwartaal naar verdachte vlekjes (jeuken, vergroot, verkleurd, bloeden,..) en laat mijn echtgenote ook een inspectie doen. Als we echt iets verdacht zien of twijfelen dan vraag ik een afspraak op huidziekten UZGent ( triage tel 09 332 22 87 voor versnelde consultatie en zeg dat je LTx bent ) maar als de wachtduur te lang is dan is er uiteraard je huisarts waar je altijd sneller op consultatie kan.
Persoonlijk ben ik volledig gewonnen voor de procedure waarbij je naar de huisarts gaat die indien nodig zelf een foto doorstuurt naar de triageafdeling en als dan blijkt dat verder onderzoek gewenst is, je een verwijsbrief opmaakt.
Daarna contacteer je de polikliniek voor triage en zeg dat je een LTx bent en dat je een verwijsbrief hebt.Op deze wijze ben je snel geholpen en wordt de polikliniek iets minder belast.
Guido Rasschaert - persoonlijke bijdrage
NA EUTHANASIE IS EEN LEVER EVEN GOED VOOR TRANSPLANTATIE
Sinds 2002 is euthanasie toegestaan in België bij meerderjarige patiënten met een ondraaglijk fysisch of psychisch lijden. De meeste mensen weten dat organen kunnen worden gedoneerd na een natuurlijk overlijden. Veel Belgen hebben zich dan ook spontaan aangemeld als potentiële donor in geval van een natuurlijk overlijden.
Maar mensen en zelfs artsen weten vaak niet dat orgaandonatie ook mogelijk is na een euthanasie. Die donatie kan nochtans helpen om het nijpende tekort aan organen op te vangen. Zo verkorten de wachttijden en vermindert het risico dat patiënten overlijden voor een transplantatie kan plaatsvinden.
Een recente studie bewijst dat de kwaliteit van een lever gedoneerd na euthanasie even goed is als die van een lever gedoneerd na een natuurlijk overlijden.
Alcoholvrij > goed voor iedereen, niet alleen leverpatiënten
Wat is het effect van een maand geen alcohol ?
Uit de eerste Vlaamse Preventiebarometer blijkt dat 1 op de 10 personen meer dan 10 glazen per week drinkt. Zo zijn alsmaar meer mensen zich bewust van de risico’s en schadelijkheid van alcohol waardoor ze, al dan niet voor een bepaalde periode, alcohol afzweren. En een maand niet drinken biedt al heel wat voordelen, dat blijkt uit verschillende onderzoeken.
- Je voelt je fitter en alerter. Alcohol werkt verdovend en maakt ons suf. Door geen alcohol te drinken, worden je zintuigen aangescherpt en voel je je beter in je vel.
- Je slaapt beter, kan je beter concentreren en hebt meer energie. Uit Brits onderzoek bleek dat ruim 60 % van de deelnemers aan de alcoholvrije maand verklaarde beter te slapen en meer energie te hebben. Op een schaal van 1 tot 5 verbeterde de slaapkwaliteit met 10 procent (van 3,9 naar 4,3). Hetzelfde onderzoek toonde ook aan dat de concentratie op een schaal van 1 tot 5 met 18 procent verbeterde (van 3,8 naar 4,5). Omdat je lever alcohol moet afbreken, krijgen je spieren minder suikers en wordt melkzuur trager afgebroken, wat maakt dat je minder energie hebt en meer last van stijfheid. Alcohol afzweren zou er zelfs voor zorgen dat je op lange termijn tot 10% sneller kan lopen.
- Het is goed voor je cholesterolniveau, het suikergehalte in je bloed en je lever. Onderzoek aan University College London toont aan dat het levervet -een voorloper van leverschade- na één maand onthouding met gemiddeld 15 procent afnam. Daarnaast zou het suikergehalte in het bloed met gemiddeld 16 procent dalen, en de bloedcholesterol met gemiddeld 5 procent.
- Het helpt om gewicht te verliezen. Alcohol bevat heel wat calorieën.
- Je krijgt een mooiere huid. Alcohol droogt uit. Na één maand zonder alcohol heb je een mooiere, egalere huid.
- Je gaat bewuster om met alcohol. Verschillende studies tonen aan dat mensen na zo'n alcoholvrije maand, gedurende lange tijd veel bewuster omgaan met alcohol en zelfs zes maand na de alcoholstop opvallend minder dronken dan ervoor. Ze doorbraken vastgeroeste patronen en alcohol was niet meer vanzelfsprekend.
- Je spaart heel wat geld uit. Alcohol is duur, je kan dus heel wat 'winnen' tijdens een alcoholpauze.
- Je lichaam krijgt tijd om te herstellen. Alcoholconsumptie vergt veel van je lichaam, en werkt gezondheidsproblemen in de hand. Door geen alcohol te drinken verlaag je het risico op onder andere hartklachten, vroegtijdige dementie, overgewicht en zelfs kanker.
Gezonde lever nog gezonder
Na de ‘droge maand’ was er een duidelijk effect: de cholesterolwaardes daalden, het buikvet nam af en de waardes in het bloed die wijzen op een prikkeling van de lever en het verval van levercellen daalden. De leverstijfheid en het levervet van de proefpersonen bleef vergelijkbaar met dat van de controlegroep. Arts-onderzoeker Isabelle Munsterman: “Het levervet en het gewicht bleven gemiddeld stabiel, maar we zagen in enkele gevallen wel een forse daling. Dit kan mogelijk te maken hebben met een hoger levervetpercentage aan het begin.” Zodra de proefpersonen weer gingen drinken, verdween overigens het gezondheidseffect. Bij de controlegroep bleven alle metingen stabiel, wel hadden zij een lagere gemiddelde bloeddruk en lagere cholesterolwaardes dan de proefpersonen.
Daarom: Nultolerantie voor alcohol, zeker voor alle levertransplantatiepatiënten!