Leververvetting kan fataal aflopen. Informeer je tijdig en wat doen ?

klik hier voor de volledige brochure met dank aan de Nederlandse Leverpatientenvereniging.

https://www.leverpatientenvereniging.nl/bestanden/brochure-steatotische-leverziekte-2023.pdf

Leverkanker is geen uitzondering meer

Leverkanker komt steeds vaker voor: “80% van de gevallen zijn te wijten aan deze twee factoren”

“De lever is een orgaan waar heel vaak kanker in gevonden wordt”, steekt dr. Timon Vandamme (UZA) van wal. “Maar dat betekent niet altijd dat de kanker daar ontstaan is. Vaak vindt men hier uitzaaiingen terug van een andere tumor zoals borstkanker, darmkanker of longkanker. In dat geval gaat het niet om een levertumor en is de behandeling van deze uitzaaiing afhankelijk van de kanker waaruit ze voortkomt. Men spreekt alleen over leverkanker als de kanker ontstaan is in de lever. Dat is eerder zeldzaam, maar helaas komt het steeds vaker voor. Ongeveer 1.500 Belgen krijgen jaarlijks te horen dat ze deze ziekte hebben. De meest voorkomende vorm van leverkanker - 90 procent van de gevallen – is hepatocellulair carcinoom (HCC).”

 

 

Wat zijn de voornaamste risicofactoren van leverkanker?

“De drie belangrijkste risicofactoren zijn een chronische leverontsteking zoals hepatitis B of C, overmatig alcoholgebruik en overgewicht. Deze aandoeningen kunnen leiden tot levercirrose, wat het risico op leverkanker verhoogt. In België is de groep patiënten die leverkanker krijgt ten gevolge van hepatitis B of C eerder klein. Die ziekte is vaker de oorzaak in Afrikaanse en Aziatische landen, waar deze kanker dan ook meer voorkomt.”

“Het zijn dus vooral levensstijlgebonden factoren die het risico bij ons doen stijgen. Alcoholmisbruik kan de lever beschadigen en overgewicht kan bijdragen tot een vervetting ervan. Tachtig procent van de leverkankerdiagnoses in België is te wijten aan overmatige alcoholconsumptie en overgewicht.”

 

Wat zijn de symptomen?

“De meeste patiënten bij wie leverkanker wordt vastgesteld, kregen daarvoor al te maken met leverproblemen. Geelzucht (een gele kleur) is ook een belangrijk alarmsignaal, want dat wijst erop dat de lever niet meer voldoende goed afvalstoffen kan filteren uit het bloed. Onverklaarbaar gewichtsverlies en algehele verzwakking kunnen ook symptomen zijn, maar die zijn niet specifiek gelinkt aan leverkanker. Makkelijk is het niet om de diagnose te stellen. Helaas ontdekt men de kanker vaak in een redelijk vergevorderd stadium, aan de hand van een bloedonderzoek waarin afwijkende leverwaarden zijn vastgesteld. Met een scan kan de arts het stadium van de ziekte vaststellen.”

Op welke manier wordt leverkanker behandeld?

“De behandeling wordt grotendeels bepaald door het stadium van de ziekte. In een vroeg stadium kan een operatie waarbij een stukje van de lever wordt weggehaald, of een inspuiting in de lever met radioactieve of met chemotherapie geladen bolletjes, voldoende zijn om de tumor te verwijderen. In sommige gevallen is een levertransplantatie een optie. In een vergevorderd stadium opteert men eerder voor immuuntherapie (waarbij het eigen afweersysteem gestimuleerd wordt om de kankercellen aan te vallen) om de ziekte langdurig onder controle te houden. In een vergevorderd stadium is leverkanker een ongeneeslijke ziekte, maar kan immuuntherapie wel baat hebben. Chemotherapie helpt niet om leverkanker te bestrijden.”

 

Wat is de overlevingskans bij leverkanker?

“Met behulp van immuuntherapie kan leverkanker een chronische aandoening worden. Maar in de praktijk stellen we helaas vast dat twee op de drie patiënten overlijdt binnen de drie jaar na het vaststellen van de kanker in een vergevorderd stadium. Leverkanker treft vooral ouderen.”

“Toch zijn we hoopvol voor de toekomst: er wordt meer onderzoek gedaan en er worden nieuwe therapieën en antitumorvaccinaties ontwikkeld die veelbelovende resultaten laten zien. Ook verbeterde bloedtesten waardoor leverkanker sneller kan worden opgespoord, kunnen leiden tot een vluggere diagnose van de ziekte, en dus ook de overlevingskansen verbeteren. Sowieso zijn de overlevingskansen vandaag de dag al een heel pak beter dan pakweg tien jaar geleden.”

(Bron: HLN.BE 15 sep 2023)

Leverkanker in cijfers (www.kanker.be, cijfers 2020)

• 14de meest voorkomende kanker in België
• 2 procent van de vastgestelde kankers in België
• 3 op 4 patiënten (77,8%) overlijdt binnen de vijf jaar na het vaststellen van leverkanker
• Leverkanker wordt het meest vastgesteld bij 60-plussers
• Bij mannen wordt ruim twee keer zoveel leverkanker vastgesteld als bij vrouwen

 

COVID en griep 2023

                      Antwoorden op al je vragen klik

https://www.laatjevaccineren.be/covid-en-griepvaccinatie-najaar-2023

Over tekort aan geneesmiddelen-interview met Erwin Cosijns

5 september op CANVAS . Het Vlaams Patiënten Platform (VPP) deed onderzoek naar onbeschikbaarheid van geneesmiddelen en onze voorzitter Erwin COSIJNS werd geïnterviewd.

Klik hier voor link naar interview op de site van VRT : https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/09/05/terkort-op-geneesmiddelen-blijft-aanslepen/

Via bovenstaande link kan je nog eens kijken.

Lees hier de perstekst van VPP :https://vlaamspatientenplatform.be/nl/nieuws/persbericht-onbeschikbare-geneesmiddelen-zijn-een-groot-probleem-3-patienten-op-4-kregen-er-al-mee-te-maken

 

Let op voor Legionella besmetting

Wanneer je je kraan een paar dagen niet hebt gebruikt, dan is uitspoelen de boodschap.

 

 

Bij een kraan die lange tijd niet gebruikt wordt, blijft het water in het leidingdeel naar die kraan stilstaan, en dat vormt de ideale omgeving voor de groei van de legionellabacterie. In lichte vorm van de ziekte veroorzaakt legionella alleen maar griepverschijnselen, maar in de zware vorm kan 'de veteranenziekte' een longontsteking veroorzaken, die zonder de juiste behandeling dodelijk is. Ben je langer dan een week niet thuis geweest? Dan kan je dus beter de kranen even spoelen voor gebruik. 

Laat alle koud- en warmwaterkranen één minuut lang lopen. Kies bij mengkranen voor de middelste stand zodat zowel de koud- als de warmwaterleidingen worden gespoeld. Bij thermostatische mengkranen laat je de temperatuurinstelling ongewijzigd op 38 °C staan. Ook kranen die je weinig gebruikt (bv. een buitenkraantje) moet je voor gebruik even doorspoelen. Beter nog is om dat wekelijks te doen. 

Tips

 

  • Laat het water rustig stromen.
  • Voorkom dat het water vernevelt: Houd de sproeikop onder water in een emmer of haal het sproeistuk van de kraan.
  • Drink geen warm water (warmer dan 25 °C).
  • Heb je koperen leidingen in je woning? Bij langdurige stilstand van water kan een heel klein deel van het koper oplossen in het water. Het krijgt hierdoor een beetje een ‘metaalsmaak’. Bij te langdurige stilstand kan de concentratie koper te hoog oplopen. Langdurig gebruik van water met te hoge kopergehaltes kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Spoel daarom koperen leidingen voor gebruik altijd even door, zeker na vakanties.
  • Hebt je nog loden leidingen? Laat loden leidingen vervangen zodra dit mogelijk is. Laat ‘s morgens sowieso het water een tijdje doorlopen voor gebruik. Het toilet doorspoelen komt de doorspoeling ten goede. Drink en kook geen water dat langer dan één uur in een loden leiding heeft gestaan, en gebruik het zeker niet voor flesvoeding van een baby. Ververs in dat geval eerst de inhoud van de leiding door het water 1 tot 2 minuten te laten stromen. In de meeste huizen kost dit 10 tot 20 liter water per keer.

 

(Bron: gezondheid.be)

LTx wat wil dat zeggen ?

LTx, wat is dat voor iets ?

 

“Graag onderzoek zus en en zo bij mijnheer/mevrouw 50 jaar LTx…”

Dit heb je als transplantpatiënt al zeker op een medisch verwijsbriefje van je hepatoloog zien staan.

 

Maar wat betekent die LTx ?

 

Als  patiënt wil je toch graag weten wat men over je schrijft ?

 

Uw lotgenotenvereniging ging op zoek naar de betekenis van LTx en dan vooral naar de x en stelde de vraag aan een bekend geheugen, Luc COLENBIE die binnen de minuut een antwoord bezorgde.

 

De LT is vrij eenvoudig want de afkorting van Levertransplantatie.

De x is er gekomen omwille van het feit dat bij orgaandonatie het bloed van donor en ontvanger gekruist worden.

De nierpatiënten zijn begonnen met bij transplantatie die x te gebruiken in de afkorting en dat werd overgenomen voor andere orgaantransplantaties (hart, longen,pancreas,lever…).

 

Maar wat is dat nu met die bloedkruising ?

 

Vooraleer men kan transplanteren kijkt men naar de bloedgroepen van donor en ontvanger want die moeten passen.O kan aan iedereen doneren, AB alleen aan AB enzovoort.

 

Het weefseltype van de patiënt wordt bepaald en nagekeken of er antistoffen zijn. Deze bepaling wordt om de 3 maanden bij nier – en pancreaspatiënten bepaald. Bij patiënten op de lever-, hart- en long wachtlijst wordt dit uitzonderlijk gedaan bij een re-transplantatie. 

 

Antistoffen zijn stoffen in het bloed die cellen vernietigen die niet in het lichaam thuishoren. Antistoffen kunnen ontstaan door een zwangerschap, een eerdere transplantatie of een bloedtransfusie.

Het bloed van donor én van ontvanger wordt gemengd (gekruist).

Als de kruisproef positief is dan is dat niet goed (is dikwijls zo in de geneeskunde) want dat wil zeggen dat je als ontvanger antistoffen hebt en dan is de kans zeer groot dat bij transplantatie je het orgaan zal afstoten.Die kruisproef is dus van kapitaal belang.

 

Zo heb je dankzij Luc de volledige uitleg over de x in LTx en we onthouden dat de  x staat voor een kruis *  want je bent getransplanteerd na een kruisproef.

 

Guido Rasschaert

 

* x is ook buiten de geneeskunde gekend als een Sint Andrieskruis dat ondermeer symbool staat in het verkeer voor gevaar en op chemische stoffen voor gevaarlijk

 

 

Al je medische gegevens op een polsbandje, dat is zeker nuttig bij ongeval.

                                  Een ongeval, je bent alleen en bewusteloos ?

 

Informatie in de eerste minuten is van groot belang bij EHBO.

 

Met een simpel betaalbaar Save-me SOS polsbandje kunnen hulpverleners altijd achterhalen wat jouw belangrijke medische gegevens zijn en wie ze moeten bellen in geval van nood.

 

Het armbandje is niet erg opvallend en is gemaakt van zacht materiaal.

Je kan er mee in het water.

Doe het wel dagelijks af zoals een uurwerk zodat er onder het bandje geen beestjes gaan kweken of schimmelen.

 

Het principe is bij elk model steeds hetzelfde, je koopt een bandje met een lege QR code die je moet scannen om een leeg medisch dossier te openen dat je vervolgens op je iPhone of pc invult op basis van de gegevens van je zorgverlener. Minimaal vereist is een telefoonnummer van een persoon die men moet bellen bij nood want anders is de code niet actief.Je hebt er belang bij om na het invullen van ziekte, bloedgroep, medicatie, allergie, protheses…en noem maar op, alles te laten nakijken op juistheid.

Als er iets wijzigt van je gegevens , stel het dan niet uit om het aan te passen in je persoonlijke account via je iPhone of PC.

Ingewikkeld ? Voor de ene niet en de andere wel maar aarzel niet om hulp

te  vragen aan iemand die dagelijks werkt met de toepassingen op iPhone of computer.

 

In België kan men bij een ongeval in het ziekenhuis op basis van je ID direct je medische gegevens oproepen maar niet in het buitenland en … voor alle zekerheid gebruik waar mogelijk Engelstalige terminologie.

 

Als je het polsbandje discreet gebruikt, zal niemand zomaar onopvallend jouw code kunnen scannen, dus echt alleen mensen die je dat toestaat,  kunnen bij jouw gegevens tenzij je slordig bent.

 

Ik heb naast de vermelding van mijn transplantatiedatum mijn medicatie maar ook mijn bloedgroep en het feit dat ik donor ben toegevoegd.

Er is ook voldoende ruimte voor andere informatie zoals allergieën en de stand van zaken van je vaccinaties bvb laatste datum tetanus.

 

Wil je liever geen polsbandje? Dan kun je er ook voor kiezen om alleen het metalen plaatje met qr code te gebruiken , dat past makkelijk in je portemonnee, vastgemaakt aan een juweel of geklemd rond een handtas.

Let wel goed op dat dan het plaatje niet kan gefotografeerd worden door snoodaards die valse plannen hebben met je gegevens.

 

Enig nadeel, het is nog altijd niet echt gekend bij hulpverleners en soms scant het moeilijk door verkeerde lichtinval of houding.

Bij het scannen moet de zorgverlener netwerk hebben en soms beetje geduld ( tel tot 5 ).

 

                                                                                 Overzicht van wat er online te koop is :



https://safe-id.nl/product/de-safe-id-sos-armband-in-zes-kleuren/

 

Voor 8,95 euro aankoop en na 30 dagen 8,99 per jaar voor abonnement

Er bestaan verschillende systemen (metalen plaatje alleen, armbandje, stickers enz..) je kan meerdere tags koppelen aan 1 abonnement.

Opletten voor privacy als je alleen sticker gebruikt.

Safe-iD heeft speciale mogelijkheden voor groepen als patientorganisaties, evenementen, goede doelen. Custom made producten zijn bespreekbaar en terug geleverde sponsoring altijd mogelijk. Neem daarvoor contact op met Erik Simons via info@Safe-iD.nl

 

https://www.bol.com/be/nl/p/thync-it-t-bracelet-zwart-sos-armband-medische-armband-veiligheid-gezondheid-kinderen-volwassenen-ouderen/9300000071435026/?bltgh=tg-QPIBkFJ3pJaWZG5pC-g.2_55.57.ProductImage

 

24,95 euro verzending inclusief en geen verdere kosten

Het maken van een account om zelf je gegevens in te vullen is via thync.it

Er zijn 2 modellen maar bij 1staat er alleen gedrukt ‘save me’ en bij een ander model de naam van de firma.

Als de hulpverlener het systeem niet kent dan zal het niet nuttig zijn.

Aangepaste prijs bij grote bestellingen.

 

https://www.etsy.com/be/listing/1451284777/opgewaardeerde-qr-code-medische?external=1&ref=pla_similar_listing_top-1&pro=1&frs=1&plkey=87f2b240e2412209e54826a067024313ac9db446%3A1451284777

meer modellen en andere materialen, verschillende prijzen

Naast de QR-code code staat duidelijk het symbool van EHBO.

Geen speciale aanbieding voor groepen.


CONCLUSIE: Alle bedrijven bieden ongeveer hetzelfde aan, Safe ID heeft de beste prijs en meerdere keuzes. 
                       thync.it is eerder duur bij aankoop

                       Etsy heeft meerdere modellen en dus de meeste keuze