Medische app om je huid op plekjes te helpen controleren.In 2022 vroeg men mij op dermatologie UZGent om deel uit te maken van een studie om een app te ontwikkelen waarbij je zelf een foto kan nemen van een verdacht huidvlekje en de app je een advies geeft.Men zei me ook dat het mogelijk was dat een firma dit ging commercialiseren.

 

Ik ben dan even op zoek gegaan en voor Vlaanderen was het vooral Skin Vision die reclame maakt.

 

Ik heb nogal wat bedenkingen bij deze vorm van geneeskunde op afstand en ben dus op onderzoek gegaan om hier een review te kunnen schrijven.

 

Testaankoop gezond heeft in haar mei nummer 2023 een uitstekend artikel geschreven over het risico op huidkanker en herkennen van verdachte vlekjes. Over Skin vision blijven ze een beetje op de vlakte, deze app is de meest onderzochte en zou de beste resultaten kennen bij vergelijkend onderzoek. TA Gezondheid kiest voor een grondige bespreking van de preventie van huiskanker en richtlijnen om zelf verdachte vlekken te herkennen eerder dan de app uit te testen.

 

Zoals dikwijls moet men eerst kijken naar Nederland voor onderzoek op vlak van consumenten bescherming. Zo heeft de consumentenbond meerdere apps vergeleken, alleen Skin vision is bij ons gekend.

 

Huidplekjes werden zowel door dermatologen als Skin vision bekeken en beiden zagen de verdachte vlekjes. De app zag er ook meer als huidkanker maar onterecht.Deze app is erg voorzichtig met een advies en stuurt snel door naar de arts wat op zich goed is.

 

Het blijkt wel dat het feit dat men zelf een vlekje moet opmerken, fotograferen en nadien al dan niet een afspraak maken met een arts, de patiënt een onzeker gevoel geeft.Ofwel angst als het een (verkeerd) alarm is ofwel een mogelijke onterechte geruststelling.

 

In een klein onderzoek was een flink deel van de proefpersonen van mening dat ze meer vertrouwen hebben in een doktersbezoek.

Tegelijk ontdekten de dermatologen in het onderzoek huidkanker op een plek die de patiënt zelf over het hoofd had gezien of niet verdacht vondt.

Zelf zie je nu ook niet alle plekjes op je lichaam bvb op je rug.

 

Ik wil er ook aan toevoegen dat niet iedereen in staat is om de beste foto’s te nemen:  lichtinval, scherpte en kleur zijn van het grootste belang bij het beoordelen van huidvlekken.

 

Privacy

 

Er is altijd een risico dat als je de website van een app bezoekt , je nadien bestookt wordt met reclame.Bij Skin vision is dat niet zo.

 

Conclusie: 

de basis idee is dat een medische app de zorgverlener niet kan en mag vervangen en dus oordeelkundig moet gebruikt worden naast of bovenop een consultatie.

Aangezien de app eerder te veel en onnodig alarm slaat, stelt zich de vraag wat de toegevoegde waarde is om de patiënt al dan niet gerust te stellen.

Skin vision motiveert zelf haar product door te vergelijken met de check bij de tandarts op gaatjes maar het verschil is wel dat bij een app je zelf de controle doet.

 

Ter info

Helan en Partena bieden Skin vision gratis aan voor hun leden

De CM komt tussen voor een bepaald bedrag.

 

Zelf heb ik geen abonnement (50 euro per jaar ) genomen maar blijf ik bij de oude werkwijze, 

ik kijk zelf elk kwartaal naar verdachte vlekjes (jeuken, vergroot, verkleurd, bloeden,..)  en laat mijn echtgenote ook een inspectie doen. Als we echt iets verdacht zien of twijfelen dan vraag ik een afspraak op huidziekten UZGent ( triage tel 09 332 22 87 voor versnelde consultatie en zeg dat je LTx bent  ) maar als de wachtduur te lang is dan is er uiteraard je huisarts waar je altijd sneller op consultatie kan.

Persoonlijk ben ik volledig gewonnen voor de procedure waarbij je naar de huisarts gaat die zelf een foto doorstuurt naar de triageafdeling en indien dan blijkt dat verder onderzoek gewenst is, je een verwijsbrief opmaakt.

Dan contacteer je de polikliniek voor triage en zeg dat je een LTx bent en dat je een verwijsbrief hebt.Op deze wijze ben je snel geholpen en wordt de polikliniek iets minder belast.

 

Uw webmaster(2023)We blijven maar kloppen op dezelfde nagel, maar het is en blijft noodzakelijk. Veel mensen begrijpen nog steeds niet hoe 'levensbelangrijk' orgaandonatie is. Op het moment dat iemand geconfronteerd wordt met de 'ernst' van deze problematiek, gaan de ogen pas open. Soms (veel) te laat voor de persoon die op dat moment aan het vechten is voor zijn leven en hoopt op die unieke donor, die hem perspectief geeft op een 'Nieuw Leven'.

 

Nieuwe cijfers zijn bekend gemaakt door de FOD Volksgezondheid m.b.t. orgaandonatie.

 

Zo’n 480.552 Belgen waren vorig jaar geregistreerd om na hun dood hun nier, hart, lever of ander orgaan af te staan. Dat is een stijging van 9 procent in vergelijking met 2022.

 

Daartegenover staat dat 217.000 Belgen expliciet hebben aangegeven hun organen niet te willen afstaan. Ook dat is een record.

 

De facto is elke Belg een potentiële orgaandonor. Maar als je tijdens je leven expliciet aangeeft dat je je organen niet wenst te doneren, zal dat ook niet gebeuren. Daarnaast weigeren ook nog eens 15 procent van de nabestaanden het donorschap. Daarom roepen wij mensen op om zich zo veel mogelijk als orgaandonor te laten registreren. Zo hoeft de familie niet over je organen te beslissen op een heel emotioneel moment.

Elke orgaandonor kan tot acht mensenlevens redden en de levenskwaliteit van vijftig mensen verbeteren.

 

Details van de cijfers 2023:

 

  • 49 harttransplantaties werden in 2023 uitgevoerd in ons land.
  • 314 mensen kregen een nieuwe lever.
  • 449 mensen kregen een donornier.
  • 116 longtransplantaties werden uitgevoerd.
  • 15 keer werd pancreas getransplanteerd.
  • In totaal doneerden vorig jaar 369 mensen, na hun overlijden, minstens een orgaan.
  • Vorig jaar stonden er iets minder mensen op de wachtlijst voor orgaandonatie dan in 2022. Van de 1.453 patiënten op de wachtlijst wacht de meerderheid (1.186) op een nier.

 

Spreek uw familie, vrienden en kennissen erop aan en moedig hen aan om zich als 'Orgaandonor' te laten registeren!

 

Dit kan het verschil maken tussen 'leven en dood'!

 

Registreren als orgaandonor kan heel simpel via: www.mijngezondheid.beJe kan het boek bestellen op

https://www.pelckmansuitgevers.be/de-lever.html

opbrengst gaat naar het Leverfonds voor ondersteuning wetenschappelijk onderzoek naar zeldzame leverziekten