Vaccinatie 2023

Er wordt verwacht dat er tussen midden september 2023 en begin november 2023 gevaccineerd kan worden. Eerst komen de inwoners van de woonzorgcentra aan de beurt en ook de meest kwetsbaren die hiervoor zelf een afspraak maken bij hun (huis)arts of apotheker. Daarna volgen de andere prioritaire doelgroepen. Daarbij wordt steeds het laatste beschikbare vaccin gebruikt. Van zodra er een aangepast vaccin aan de huidige virusvariant beschikbaar is, zal er overgeschakeld worden naar het nieuwste vaccin.

Wie dat wenst, kan in samenspraak met zijn of haar arts of zorgverstrekker er ook voor kiezen om gelijktijdig het griepvaccin te ontvangen.

Waarom vaccineren dit najaar?

  • Vaccinatie tegen zowel COVID-19 als griep hebben als voornaamste doel om kwetsbare personen te beschermen tegen zware ziekte met ziekenhuisopname of overlijden. 
  • Naast individuele bescherming zorgt vaccinatie er ook voor dat minder mensen een beroep moeten doen op hun arts of ziekenhuisHierdoor hebben zorgverleners, die het altijd druk hebben in het najaar, nog voldoende tijd om zorg te dragen voor mensen met andere zorgnoden.

De beschikbare COVID-19-vaccins hebben al bewezen uitstekend bescherming te bieden tegen zo’n zwaar ziekteverloop. 

Die bescherming neemt echter na een paar maanden af. Vandaar beveelt de Hoge Gezondheidsraad aan dat kwetsbare personen zich in het najaar opnieuw laten vaccineren