Zo kan je jezelf en je familie beschermen tijdens de feestdagen
Beste mensen,
Graag willen we allemaal de eindejaarsdagen zo gezellig en vooral 'veilig en gezond' doorbrengen.
Maar wanneer we de laatste dagen naar het Nieuws kijken, dan merken we op dat corona, RSZ en griep niet uit de actualiteit te houden zijn.
Daarom hieronder toch een aantal aanbevelingen om het jaareinde optimaal te laten verlopen én het Nieuwe Jaar 'gezond en wel' aan te vatten.
Bron: VRT.be
- De cijfers stijgen weer: moeten we ons zorgen maken?
Na de twee vermaledijde coronajaren gaan we nu voor het eerst een winter (be)leven mét het virus. En zoals vooraf voorspeld - want door het winterse weer zitten we met zijn allen weer meer binnen - zijn de coronacurves weer aan het klimmen.
Terwijl het aantal bevestigde coronabesmettingen maar licht gestegen is, is het aantal ziekenhuisopnames de afgelopen week fors gestegen: met 27 procent. Concreet betekent dat dat de afgelopen week gemiddeld 126 covidpatiënten in het ziekenhuis werd opgenomen. In totaal liggen nu bijna 2.000 mensen met covid in het ziekenhuis.
Moeten ons nu zorgen maken, in de aanloop naar de eindejaarsfeesten? Niet meteen als je in goede gezondheid verkeert, stelt Sciensano-viroloog Steven Van Gucht gerust.
“Er zijn relatief weinig mensen die in het ziekenhuis belanden”, duidt hij de cijfers. “Er zijn ook heel weinig mensen die op intensieve zorgen belanden”, weet hij. Op dit moment liggen er 81 covidpatiënten op intensieve. Ter vergelijking: op het absolute piekmoment, in november 2020, waren dat er maar liefst 1.474.
- Ook RSV en griep zijn in opgang: hoe komt dat?
Naast het coronavirus zijn de laatste weken ook RSV - bij kinderen - en griep - bij volwassenen - aan een opmars bezig.
Op zich is dat heel normaal in deze periode van het jaar, zegt Steven Van Gucht. Alleen is daar nu het coronavirus bij gekomen, als derde belangrijk virus dat ziekte kan veroorzaken.
- Is onze immuniteit verzwakt na twee coronajaren?
Verschillende ziekenhuizen zeggen dat ze dit jaar een ongezien aantal patiënten zien met aandoening van de luchtwegen. Toch tonen de cijfers volgens viroloog Steven Van Gucht geen piek die hoger is dan normaal in gewone novembermaanden.
Als er nu meer ademhalingsziekten zijn dan de voorbije twee jaren, betekent dit dat onze immuniteit de afgelopen twee jaren dan verzwakt is door de coronamaatregelen, die ons ook tegen andere ziektes beschermden?
Volgens Steven Van Gucht is er met ons immuunsysteem niets bijzonders aan de hand op dit moment. “Dat is nog altijd perfect in staat om te reageren wanneer we besmet worden met een of ander virus of een bacterie.”
“De coronamaatregelen, zoals de mondmaskers, hebben onze immuniteit op zich niet aangetast. Wel zijn we de afgelopen twee jaren minder blootgesteld aan het griepvirus of RSV”, legt Van Gucht uit.
Daardoor heeft ons afweersysteem geen boost gekregen, waardoor meer mensen nu vatbaar zijn voor een nieuwe besmetting. Van Gucht verwacht echter dat dit de volgende winter weer zal normaliseren.
- Moeten we ergens op letten tijdens de feestdagen?
De aanwezigheid van de verschillende virussen mogen ons zeker niet meer afschrikken om gezellig Kerstmis en Nieuwjaar te vieren, stelt Steven Van Gucht ten slotte gerust. “Het is belangrijk dat we elkaar zien, zeker tijdens deze donkere dagen.”
Hij merkt wel op dat we nog altijd een aantal best een aantal voorzorgsmaatregelen als er op een feest gasten met een zwakke gezondheid aanwezig zijn. “Meestal weten we perfect wie dat zijn.”
Concreet adviseert de viroloog om voldoende verse lucht in de ruimte te voorzien. “Dat kan door ramen en deuren op een kier te zetten of af en toe eens goed te verluchten, zodat er niet te veel ziekteverwekkers in de lucht komen.”
En wie zichzelf ziek voelt, wordt aangeraden om beter thuis te blijven. Ga je toch ziek naar een feest, dan kan je nog altijd een mondmasker dragen of voldoende afstand houden van anderen van mensen met een kwetsbare gezondheid. “Zeg ook gerust dat je wat keelpijn hebt of niet 100 procent bent en dat het beter is om wat uit je buurt te blijven en geen kus te geven.”
Geniet van de Kersttijd!
Erwin Cosijns
Voorzitter Hepatotransplant-Gent vzw

Ook apothekers mogen voorschrijven
U kan uw vaccinatie rechtstreeks afhalen bij de apotheker, zelfs als u geen voorschrift van een arts heeft. In dit geval kan de apotheker zelf een voorschrift maken en u het vaccin afleveren. U moet dus enkel één keer naar de dokter: om u te laten inenten.
Deze maatregel zorgt ervoor dat patiënten sneller het vaccin ontvangen. Ze vermindert ook de werklast van (huis)artsen. Zij kunnen zo meer tijd spenderen aan het verderzetten van andere behandelingen en vermijden dat noodzakelijke zorg wordt uitgesteld.
Opgelet: het toedienen van het vaccin blijft de verantwoordelijkheid van de arts. Uw arts moet u inenten (of het laten doen door een verpleegkundige).
Als apotheker kan u het vaccin voorschrijven wanneer:
- U het vaccin aflevert in een openbare apotheek (deze maatregel is dus niet geldig in de ziekenhuisapotheek)
- U het vastgelegde voorschrijfprotocol volgt, en dus de leeftijd van de patiënt verifieert, nagaat of die geen gevaarlijke allergieën heeft, en hen inlicht over de bewaring van het vaccin (koud).
- U de aflevering registreert in het voorschriftenregister zodat de informatie beschikbaar is in het Gedeeld Farmaceutisch Dossier (GFD) van de patiënt.
Hoeveel kost een vaccinatie voor de seizoensgriep?
Bij de apotheek
De kostprijs van het vaccin bedraagt 16,60 EUR. De terugbetaling hangt af van of de patiënt al dan niet tot een risicogroep behoort.
- Patiënten uit de risicogroepen betalen slechts 4,08 euro voor het griepvaccin (2,45 euro, voor mensen die een verhoogde tegemoetkoming genieten).
- Patiënten die niet tot de risicogroepen behoren, betalen 16,60 euro.
Bij de dokter
Artsen kunnen voor het voorschrijven, en het toedienen van vaccins de derdebetalersregeling toepassen. In dit geval betaalt u enkel het remgeld.
Aandacht ! Transplantatie patiënten hebben er zeker baat bij om zich ook te laten inenten tegen pneumokokken.
Vraag er zelf naar
