Een foto met je telefoon nemen als diagnose ?

Medische app om je huid op plekjes te helpen controleren.

 

 

Er is in de media gesproken over een hulpmiddel bij het bekijken van verdachte huidvlekken.

Maar wat is dat nu precies en wat ben ik daar eigenlijk mee ?

Ik ben dan even op zoek gegaan en voor Vlaanderen is het vooral Skin Vision die reclame maakt.

 

Geneeskunde op afstand komt steeds dichter en dus ben ik op onderzoek gegaan om hier een review te kunnen schrijven.

 

Testaankoop gezond heeft in haar meinummer 2023 een uitstekend artikel geschreven over het risico op huidkanker en herkennen van verdachte vlekjes. Over Skin vision blijven ze een beetje op de vlakte, deze app is de meest onderzochte en zou de beste resultaten kennen bij vergelijkend onderzoek. TA Gezondheid kiest voor een grondige bespreking van de preventie van huiskanker en richtlijnen om zelf verdachte vlekken te herkennen eerder dan de app uit te testen.We blijven op dat vlak dus een beetje op onze honger zitten.

 

Zoals dikwijls moet men eerst kijken naar Nederland voor grondig onderzoek op vlak van consumenten bescherming. Zo heeft de consumentenbond meerdere apps vergeleken, alleen Skin vision is bij ons gekend.

 

Huidplekjes werden zowel door dermatologen als Skin vision bekeken en beiden zagen de verdachte vlekjes. De app bestempelde er ook meer als huidkanker maar onterecht. Deze app is wel erg voorzichtig met een advies en stuurt snel door naar de arts wat op zich goed is.

 

Het blijkt wel dat het feit dat men zelf een vlekje moet opmerken, fotograferen en nadien al dan niet een afspraak maken met een arts, de patiënt een onzeker gevoel geeft. Ofwel angst als het een (verkeerd) alarm is ofwel een mogelijke onterechte geruststelling.

 

In een klein onderzoek was een flink deel van de proefpersonen van mening dat ze meer vertrouwen hebben in een doktersbezoek.

Tegelijk ontdekten de dermatologen in het onderzoek huidkanker op een plek die de patiënt zelf over het hoofd had gezien of niet verdacht vond.

Zelf zie je nu ook niet alle plekjes op je lichaam.

 

Ik wil er ook aan toevoegen dat niet iedereen in staat is om de beste foto’s te nemen:  lichtinval, scherpte en kleur zijn van het grootste belang bij het beoordelen van huidvlekken.

 

Privacy

 

Er is altijd een risico dat als je de website van een app bezoekt , je nadien bestookt wordt met reclame.Bij Skin vision is dat niet zo.

 

 Conclusie:

 

de basisidee blijft volgens mij terecht dat een medische app de zorgverlener niet kan en mag vervangen en dus oordeelkundig moet gebruikt worden naast of bovenop een consultatie.

Aangezien de app eerder te veel en onnodig alarm slaat, stelt zich de vraag wat de toegevoegde waarde is om de patiënt al dan niet gerust te stellen.

Skin vision motiveert zelf haar product door te vergelijken met de check bij de tandarts op gaatjes maar het verschil is wel dat bij een app je zelf de controle doet.

 

Ter info

 

Helan en Partena bieden Skin vision gratis aan voor hun leden

De CM komt tussen voor een bepaald bedrag.

 

Zelf heb ik geen abonnement (50 euro per jaar ) genomen maar blijf ik bij de oude werkwijze, ik kijk zelf elk kwartaal naar verdachte vlekjes (jeuken, vergroot, verkleurd, bloeden,..)  en laat mijn echtgenote ook een inspectie doen. Als we echt iets verdacht zien of twijfelen dan vraag ik een afspraak op huidziekten UZGent ( triage tel 09 332 22 87 voor versnelde consultatie en zeg dat je LTx bent  ) maar als de wachtduur te lang is dan is er uiteraard je huisarts waar je altijd sneller op consultatie kan.

 

Persoonlijk ben ik volledig gewonnen voor de procedure waarbij je naar de huisarts gaat die indien nodig zelf een foto doorstuurt naar de triageafdeling en als dan blijkt dat verder onderzoek gewenst is, je een verwijsbrief opmaakt.

Daarna contacteer je de polikliniek voor triage en zeg dat je een LTx bent en dat je een verwijsbrief hebt.Op deze wijze ben je snel geholpen en wordt de polikliniek iets minder belast.

 

Guido Rasschaert - persoonlijke bijdrage