Welke medische onderzoeken gaan vooraf

Onderzoeken ter voorbereiding van een transplantatie 

 

 

Zodra je in aanmerking komt voor een levertransplantatie, start een reeks onderzoeken. Je wordt enkele dagen opgenomen voor een batterij van medische proeven waarvan de resultaten meestal 1 jaar geldig zijn, tenzij anders bepaald. Het is niet uitgesloten dat je nadien nog moet terugkomen voor een poliklinisch onderzoek. Als alle resultaten bekend zijn, volgt de beslissing om je al dan niet op de wachtlijst voor transplantatie te zetten. Hoewel het allemaal nogal vervelend en lang lijkt, kan het in je belang niet worden vermeden. Tenslotte is de operatie zeer ingrijpend en mogen er geen tegenaanwijzingen zijn voor de levenslange inname van medicatie die je weerstand onderdrukt.

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende onderzoeken die kunnen plaatsvinden:

- Gesprek met de psycholoog, vooral bij leverziekten als gevolg van alcoholisme.
- Onderzoek naar de toestand van het hart en de longen: elektrocardiogram, RX foto’s, longtesten, fietsproef zijn standaard.
- Onderzoek naar de toestand van de nieren: labotesten.
- Algemene toestand en voeding: lichamelijk onderzoek door de arts, gesprek over leefwijze en dieet.
- Anesthesie: op de dag van de operatie moet je een vragenlijst invullen.
- Maag-darmonderzoek: onderzoek van de slokdarm en maag naar mogelijke letsels en spataders, darmonderzoek om te kijken of er geen poliepen of gezwellen zijn.
- Onderzoek naar kanker: omdat de latere inname van weerstandonderdrukkende medicatie kankers die reeds aanwezig zijn kan versnellen, moet dit worden uitgesloten. Daarom is een dermatologisch onderzoek ook nodig, waarbij het ganse lichaam intensief wordt onderzocht op verdachte huidletsels.
- Infecties: men ziet al veel dankzij de resultaten van bloedonderzoek en andere laboresultaten maar afhankelijk van het algemeen onderzoek zal men je ook kunnen sturen naar de tandarts want het is zeer belangrijk dat je gebit in orde is.

Naast de onderzoeken die ik eerder heb genoemd, kan het zijn dat je ook een afspraak hebt bij de neus-, keel- en oorarts voor een grondig onderzoek.

Zodra alle onderzoeken zijn afgerond, volgt er op basis van de resultaten een bespreking met je leverspecialist. Alle betrokken disciplines bespreken dan samen je toestand en maken een afweging tussen voordelen en risico's. Dit is geen algemene aanpak, maar op maat van de toestand van de kandidaat, zodat het soms even kan duren voordat de beslissing valt om je actief op de wachtlijst te zetten. Het is belangrijk dat bijkomende aandoeningen eerst worden aangepakt, zodat de nieuwe lever wordt ingepland in een zo stabiel mogelijk lichaam.

 

Bron:

Levertransplantatie | UZ Gent. https://www.uzgent.be/patient/zoek-een-arts-of-dienst/maag-darm-en-leverziekten/aandoeningen/leverziekten/levertransplantatie.


Levertransplantatie | UZ Leuven. https://www.uzleuven.be/nl/levertransplantatie.
Levertransplantatie - Maag Lever Darm Stichting. https://www.mlds.nl/ziekten/operaties/levertransplantatie/.
Levertransplantatie | UZA. https://www.uza.be/behandeling/levertransplantatie.