
Onderzoeken ter voorbereiding van een transplantatie
Van zodra de beslissing gevallen is dat je in aanmerking komt voor een levertransplantatie start een reeks van onderzoeken.
Je wordt enkele dagen opgenomen voor een batterij van medische proeven waarvan het resultaat meestal 1 jaar geldig is tenzij anders bepaald.
Het is niet uitgesloten dat om organisatorische redenen je nadien nog moet terugkomen voor een poliklinisch onderzoek.
Als alle resultaten bekend zijn, volgt de beslissing om je al dan niet op de wachtlijst voor transplantatie te zetten.Het lijkt allemaal nogal vervelend en lang maar kan in je belang niet worden vermeden.Tenslotte is de operatie zeer ingrijpend en mogen er geen tegenaanwijzingen zijn voor de levenslange inname van medicatie die je weerstand onderdrukt.
Wat kan er zo allemaal gebeuren ?
Gesprek met de psycholoog, vooral bij leverziekten als gevolg van alcoholisme.
Kan je de operatie ondergaan ?
Hart en longen : elektrocardiogram, RX foto’s, longtesten, fietsproef zijn standaard.
Toestand van de nieren, labotesten.
Algemene toestand en voeding: lichamelijk onderzoek door de arts, gesprek over leefwijze en je dieet.
Anesthesie : de dag van de operatie moet je een vragenlijst invullen.
Maag-darmonderzoek: onderzoek van de slokdarm en de maag naar mogelijke letsels en spataders, darmonderzoek om te kijken of er geen poliepen of gezwellen zijn.
Kanker: de latere inname van weerstandonderdrukkende medicatie kan kankers die reeds aanwezig zijn versnellen dus moeten uitgesloten worden.
Daarom is een dermatologisch onderzoek ook nodig, het ganse lichaam wordt intensief onderzocht op verdachte huidletsels.
Infecties:
Men ziet al veel dankzij de resultaten van je bloedonderzoek en andere laboresultaten maar afhankelijk van het algemeen onderzoek zal men je ook kunnen sturen naar de tandarts want het is zeer belangrijk dat je gebit in orde is.
Je passeert eveneens bij de neus-keel en oorarts voor een grondig onderzoek.
Eens alle onderzoeken achter de rug zijn, volgt op basis van de resultaten een bespreking met je leverspecialist.Alle betrokken disciplines samen bespreken je toestand en maken een afweging tussen voordelen en risico’s.Dat is geen algemene aanpak maar op maat van de toestand van de kandidaat zodat het soms een tijd kan duren vooraleer de beslissing valt om je actief op de wachtlijst te zetten.Het is belangrijk dat bijkomende aandoeningen eerst aangepakt worden zodat de nieuwe lever wordt ingepland in een zo stabiel als mogelijk lichaam.