
De tijd van verkoudheden, hoofdpijn, snotteren, ... is aangebroken.
Vele mensen grijpen dan snel naar middeltjes om de verkoudheidssymptomen wat te milderen, begrijpelijk!
Toch waarschuwt het FAGG, in navolging van het Franse geneesmiddelenagentschap ANSM, voor het gebruik van veelgebruikte pilletjes tegen een verstopte neus, zoals Sinutab, Cirrus of Clarinase.
Dat omdat het bestanddeel pseudo-efedrine in zeldzame gevallen een hartaanval of een beroerte kan veroorzaken. In ons land is dat soort pillen te makkelijk verkrijgbaar, vindt professor huisartsengeneeskunde Dirk Devroey (VUB).
"Van dat soort medicijnen voel je je goed: ze geven een oppeppend effect (ze staan niet voor niets op de dopinglijst, red.). Veel mensen zijn er daarom verslaafd aan en gebruiken ze veel te langdurig."
Ook de Belgische geneesmiddelenwaakhond FAGG is zich bewust van de risico's. "Beperkingen en waarschuwingen zijn al opgenomen in de productinformatie van deze geneesmiddelen om deze risico's te verminderen", klinkt het daar. "Het is belangrijk om de bijsluiters van deze geneesmiddelen te lezen en op te volgen om ervoor te zorgen dat ze veilig worden gebruikt."
Devroey roept alvast op om dat soort pillen enkel nog verkrijgbaar te maken op voorschrift. "Een huisarts kan perfect inschatten wie ze zonder veel risico kan nemen, zodat ze zeker niet belanden in het medicijnenkastje van mensen met een hoge bloeddruk of hartklachten."
(Bron: vrt nws.be)


Een te hoog cholesterol, een groot deel van de bevolking worstelt ermee.
Maar...
Opgelet met cholesterolverlagende voedingsmiddelen, waarschuwt de FOD Volksgezondheid. Minder dan de helft van wie smeerproducten en zuivel(achtige) drankjes met plantensterolen en -stanolen nuttigt, is zich ervan bewust dat je er ook te véél van kan eten. Dat blijkt uit onderzoek van professor Liesbeth Jacxsens (UGent). Over welke producten gaat het juist? Wat is de aanbevolen hoeveelheid? En wat is de impact van overconsumptie?
22 producten telt de lijst van voedingsmiddelen (voedingssupplementen niet inbegrepen) die je in de supermarkt kan kopen én die plantensterolen en -stanolen bevatten. Het gaat om bekende smeerproducten en zuiveldrankjes.
Op de verpakkingen van deze artikelen staat het cholesterolverlagend effect duidelijk aangegeven. Maar hoeveel je er dagelijks van mag gebruiken én wie dat beter niet doet, lees je maar in piepkleine lettertjes op een zij- of achterkant. Dat veel consumenten dat niet (kunnen) lezen, blijkt nu uit het onderzoek over de consumptie van voedingsmiddelen verrijkt met plantensterolen en -stanolen bij de Belgische bevolking. Daarmee belastte de FOD Volksgezondheid professor Liesbeth Jacxsens (UGent) en haar team.
“Van de ondervraagden die zulke cholesterolverlagende voedingsmiddelen gebruiken, bleek meer dan de helft - 54,6 procent - niet te weten dat je die niet onbeperkt mag eten. Zeker niet als je naast die voedingsmiddelen ook nog eens cholesterolverlagende voedingssupplementen inneemt, die dezelfde stoffen bevatten. Vooral mannen ouder dan 64 jaar bleken de grens van maximaal 3 gram sterolen en stanolen per dag te overschrijden.”
“Bij meer dan drie gram per dag hebben deze stoffen geen effect meer. Bovendien loop je het risico dat ze de opname van vitamine A gaan hinderen. Dat is immers ook een vetoplosbare molecule die dan net zoals cholesterol minder goed in het bloed zal worden opgenomen.”
Hoe weet je hoeveel gram je binnenkrijgt door die producten te eten of te drinken?
“Op de verpakking kan je lezen hoeveel plantensterolen en -stanolen een bepaalde hoeveelheid van het product bevat. Alles staat erop, dat is wettelijk in orde. Alleen: die informatie is wel érg moeilijk leesbaar”, stelt de experte. En ze heeft gelijk, want als we er een vlootje Pro-activ (en een leesbrilletje) bijnemen, ontcijferen we dat we dagelijks maximaal drie keer 10 gram van het eindproduct op onze boterham mogen smeren. Na wat kliederen blijkt een halve soeplepel overeen te komen met 10 gram. Met drie besmeerde boterhammen zitten we dan al aan het maximum. Het is dus uit den boze om daarbovenop nog eens één van die cholesterolverlagende drankjes of een voedingssupplement te nuttigen.
Ook noten, plantaardige olie en erwtjes bevatten die plantensterolen en -stanolen. Kunnen we daar dan niet te veel van eten als we ook al cholesterolverlagende voedingsmiddelen innemen?
“Absoluut niet. In deze natuurlijke producten komen die stoffen in lage concentraties voor. Het is belangrijk om voldoende groenten en fruit te eten, zeker als je cholesterolverlagende voedingsmiddelen inneemt.”
Mag je cholesterolverlagende voedingsmiddelen eten als je ook cholesterolverlagende medicatie inneemt?
“Dat moet je niet zomaar doen, maar kan je beter eerst met je behandelende arts bespreken. Dat staat trouwens ook zo op de verpakking.”
In de waarschuwing op de website van de FOD Volksgezondheid staat verder dat het gebruik van deze voedingsmiddelen voorbehouden is ‘aan mensen die een hoog cholesterolgehalte hebben en dit willen verlagen’. Deze voedingsmiddelen zijn dus niet geschikt voor iedereen. Ze worden bovendien niet aanbevolen voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen jonger dan 5 jaar.
Professor Jacxsens: “Dat staat ook - alweer erg klein - op de verpakking en de meerderheid van de ondervraagden die die producten gebruiken, bleek er niet van op de hoogte te zijn. We hebben de FOD Volksgezondheid dan ook aangeraden om ervoor te zorgen dat die belangrijke informatie over het gebruik van die voedingsmiddelen beter bekend en leesbaarder wordt.”
In deze producten uit de supermarkt zitten plantensterolen en -stanolen:
Smeerproducten
• Becel Pro-activ (verschillende versies, ook de calorie Light, Délice, Pure)
• AH Smeerbaar cholesterolverlagend
• Sense Cholesterol verlagend actief
• Benecol Margarine Light
Zuiveldrankjes
• Benecol drinkyoghurt Natuur, Aardbei, Perzik, Framboos, Perzik & Abrikoos
• Danone drinkyoghurt Natuur
• Danacol drinkyoghurt Aardbei
• Optifit drinkyoghurt
• Danone Danacol Skimmed fermented milk (with sweeteners, added plant sterols and lemon and lime juice, with oats and added plant sterols, exotic fruits, with oats, nuts)
• En verder nog de Plusvariant van de Alpro sojadrankjes.
Bron: FOD Volksgezondheid en HLN.BE
